Πετρόπουλος: Γίνονται προσπάθειες όλα τα Ταμεία να γίνουν ένα ή δύο

Πετρόπουλος: Γίνονται προσπάθειες όλα τα Ταμεία να γίνουν ένα ή δύο
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο MEGA ανέλυσε τους στόχους της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις όσων έχουν μεγάλη περιουσία (σύστημα Αυστραλίας) αλλά αναζητούνται τρόποι να περιοριστούν ορισμένες αδικαιολόγητα μεγάλες συντάξεις και να ενισχυθούν τα κατώτατα εισοδήματα.

Έφερε παράδειγμα συντάξεις που η αναπλήρωσή τους φτάνει και το 150% με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να παίρνει περισσότερα από όσα έπαιρνε όταν εργαζόταν. "Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δεν θα μας διαφεύγει με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ένας τρόπος είναι και με το Taxisnet.

Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015. Όταν κόβει μια απόδεικη πληρωμής το κατάστημα θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την κοινωνική ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται". Ο ίδιος τόνισε πως μελετάται πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλισή τους δημιουργώντας τον προσωπικό τους "κουμπαρά" από τον οποίο θα μπορούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους εάν το επιθυμούν.

Για την ενοποίηση των Ταμείων τόνισε πως γίνονται προσπάθειες όλα τα Ταμεία να γίνουν ένα ή δύο και εκτίμησε πως με την πρόσληψη προσωπικού και την χρήση της μηχανογράφησης θα εξοικονομηθούν πόροι και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση σύνταξης. "Δεν θα κάνουμε με το ζόρι ένα Ταμείο. Αν χωρέσει σε ένα Ταμείο θα είναι ένα, αν πρέπει να είναι δύο θα είναι δύο, αν θα πρέπει να είναι τρία θα είναι τρία. Το μέγιστο όμως θα είναι τρία. Νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να είναι δύο, μακάρι και είναι ευχής έργο να είναι ένα".