Εντός του 2015 η 13η σύνταξη

Εντός του 2015 η 13η σύνταξη
Στη διαβεβαίωση ότι η 13η σύνταξη θα δοθεί εντός του 2015 αφού η κυβέρνηση έχει επιτύχει τον στόχο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα προχώρησε στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης,  ενώ επέμεινε πως δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

«Για να λήξει και τυπικά το θέμα πρέπει να περάσει νομοθετική διάταξη στη Βουλή που ή θα την ακυρώνει ή θα την αναστέλλει επ' αόριστον (τη ρήτρα).

Αμέσως μετά τη συμφωνία θα πάει πακέτο με το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον κατώτατο μισθό και μέχρι τότε θα παραμένουν παγωμένες οι μειώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε ότι το υπουργείο Εργασίας έστειλε έγγραφο -όπως αποκάλυψε η εκπομπή- με το οποίο ζητά από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να ενημερώσουν για τα ταμειακά τους διαθέσιμα που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες και με ποιο επιτόκιο έχουν κατατεθεί.

Όπως τόνισε, στόχος δεν είναι να πιεστούν οι διοικήσεις των Ταμείων να μεταφέρουν τα διαθέσιμα ύψους 1,2 δις στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, αλλά να γνωρίζει το υπουργείο ποια ποσά υπάρχουν και με ποιους όρους και διαγωνισμούς έγιναν οι καταθέσεις αυτές.

«Επειδή μας είπαν ότι αυτά τα χρήματα είναι με 0,3%, με 0,5%, με 0,9% σε τράπεζα και ότι το μεγαλύτερο επιτόκιο είναι στο 2,45%, δηλαδή μικρότερο από το 2,7% που δίνει το Δημόσιο και η ΤτΕ, ο Γ.Γ. του υπουργείου ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει τα ρευστά διαθέσιμα και που τα έχουν κι αν έχουν δοθεί με διαγωνισμό ή όχι» είπε ο κ. Στρατούλης.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν σε καμία περίπτωση ώριμα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με την παρέμβαση στο ασφαλιστικό.

Αναφερόμενος στο θέμα του υπολογισμού του εφάπαξ είπε πως ήδη η αρμόδια επιτροπή υπό τον Γ. Ρωμανιά εξετάζει διάφορα σενάρια με στόχο «τα εφάπαξ να είναι περίπου τα ίδια με αυτά που δίνονταν μέχρι 31/8/2013».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ