Κόβει τις συντάξεις, ράβει την ιδιωτική ασφάλιση η κυβέρνηση

Κόβει τις συντάξεις, ράβει την ιδιωτική ασφάλιση η κυβέρνηση
Τον ρόλο της επαγγελματικής (βλέπε ιδιωτικής) ασφάλισης ως συμπληρωματικό της κοινωνικής ασφάλισης εκθείασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Έκανε λόγο για παροχή φορολογικών κίνητρων προκειμένου να τονωθεί η ιδιωτική ασφάλιση αλλά και να δοθεί μια διέξοδος στους ασφαλισμένους ειδικά σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτές της ανεργίας. «Μέσα στο τοπίο αυτό μπορούμε να δούμε και το ρόλο της επαγγελματικής ασφάλισης. Η επαγγελματική ασφάλιση μπορεί χωρίς καμία αμφιβολία να παίξει ένα συμπληρωματικό ρόλο στις κοινωνικές ασφαλίσεις» υποστήριξε ο Γιώργος Κουτρουμάνης για να συμπληρώσει «είναι φυσικό για κάθε άτομο και πολύ περισσότερο για επαγγελματική ομάδα να αναζητείται κάτι το επιπλέον, το συμπληρωματικό, αυτό που μπορεί να καλύψει ανάγκες τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία»

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφερόταν:

  1. Στη συμπληρωματική κάλυψη για δαπάνες υγείας που «πολλές φορές διευκολύνει σημαντικά τον πολίτη και περιορίζει την ιδιωτική δαπάνη».
  2. Στη συμπληρωματική σύνταξη ή το εφάπαξ ποσό, που μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης που «δεν μπορεί να καλύψει το ασφαλιστικό μας σύστημα. Μπορούν να είναι κάθε είδους συμπληρωματικές καλύψεις με παροχές σημαντικές, πολύ περισσότερες μάλιστα όταν λειτουργεί παράλληλα ένα κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο».

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε νέο θεσμικό πλαίσιο «που θα διαμορφωθεί μετά από διάλογο και θα ωριμάσει σταδιακά για να μπορέσει να εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια που θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες».

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με τον υπουργό θα πρέπει να περιλαμβάνει :

  • Τον σαφή προσδιορισμό, το ρόλο της επαγγελματικής ασφάλισης και των καλύψεων που μπορεί να προσφέρει, χωρίς να υποκαθιστά τη δημόσια ασφάλιση και το χαρακτήρα τους.
  • Τη διαμόρφωση κανόνων για τη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης, με αποτελεσματική εποπτεία και ενίσχυση της φερεγγυότητας τους.
  • Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο συγκεκριμένο επίπεδο, έτσι ώστε να δημιουργούνται συμφωνίες μεταξύ φορέων εργαζομένων και εργοδοτών για συμμετοχή στην χρηματοδότηση των επαγγελματικών ταμείων.
  • Τη θεσμοθέτηση κανόνων που δεν εμποδίζουν την κινητικότητα στην αγορά εργασίας, με την μεταφορά δικαιωμάτων με την μορφή διαδοχικής ασφάλισης.
  • Την παροχή κινήτρων κυρίως φορολογικών αλλά και άλλων όπως είναι η δημιουργία ελκυστικών προγραμμάτων για περιόδους ανεργίας και βελτίωσης των καλύψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ