Βλέπουν και δεν αγγίζουν τα εργόσημα – Νέες διευκρινήσεις από το ΙΚΑ

Βλέπουν και δεν αγγίζουν τα εργόσημα – Νέες διευκρινήσεις από το ΙΚΑ
Περιορισμένη απήχηση εξακολουθεί να έχει το μέτρο του εργόσημου καθώς τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν απορίες για βασικά ζητήματα. Πόσα χρήματα πρέπει να αναγράφει πάνω το εργόσημο; Τι γίνεται με τα ένσημα; Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη ζήτηση (και τα ασφαλιστικά έσοδα), το ΙΚΑ προχώρησε στην έκδοση νέας εγκυκλίου με στόχο την παροχή διευκρινήσεων.

Ερ: Πως προκύπτει το ποσό που πρέπει να αναγράφεται πάνω στο εργόσημο;

Οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου, υπολογίζονται σε ποσοστό 20% και εμπεριέχονται στην αναγραφόμενη τιμή του εργοσήμου. Πως όμως θα μάθει ο εργαζόμενος ποιο είναι το καθαρό ποσό που θα εισπράξει στα χέρια του και ποιο θα είναι το ποσό που θα πρέπει να αναγράφει πάνω στο εργόσημο; Το ΙΚΑ γνωστοποιεί την ακόλουθη πράξη: Αν το καθαρό ποσό που θέλει να εισπράξει ο εργαζόμενος πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή 1,25 θα προκύψει το ποσό του εργοσήμου που πρέπει να αγορασθεί. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : για καθαρό ποσό 500€ θα αγορασθεί εργόσημο 625€ (500 Χ 1,25 = 625).

Ερ: Πόσες ημέρες ασφάλισης δικαιούνται οι εργαζόμενοι με τα εργόσημα;

Τα πρόσωπα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές με το εργόσημο, δικαιούνται διπλάσιες ημέρες ασφάλισης από όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των εισφορών με το ανά ημέρα ή μήνα εργασίας ποσό εισφοράς που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και δεν μπορούν να υπερβούν τις 30 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα ή τις 360 ημέρες ασφάλισης κατά έτος. Επομένως, οι ημέρες ασφάλισης των προσώπων που αμείβονται με εργόσημο (μισθός, βδομαδιάτικο, ημερομίσθιο) δεν συναρτώνται πάντα με τον εκάστοτε συγκεκριμένο χρόνο απασχόλησης, αλλά προκύπτουν αποκλειστικά από τη διαίρεση του ποσού των εισφορών με το ποσό εισφοράς που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Ερ: Και πως θα γίνεται η αντιστοίχιση των εισφορών με τα ένσημα;

Οι εισφορές από τα εξαργυρωμένα εργόσημα κάθε ημερολογιακού τριμήνου θα αθροίζονται (1ο τρίμηνο : Ιανουάριος έως και Μάρτιος, 2ο τρίμηνο : Απρίλιος έως και Ιούνιος, 3ο τρίμηνο : Ιούλιος έως και Σεπτέμβριος, 4ο τρίμηνο : Οκτώβριος έως και Δεκέμβριος) και το ποσό που θα προκύπτει θα διαιρείται με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του Η.Α.Ε. της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Το αποτέλεσμα θα πολλαπλασιάζεται επί 2 και θα προκύπτουν οι ημέρες ασφάλισης οι οποίες θα ανάγονται στο τρίμηνο της εξαργύρωσης του εργοσήμου χωρίς να μπορούν να υπερβούν τις 30 ανά μήνα και 90 ανά τρίμηνο.

Ερ: Πως θα γίνεται η θεώρηση στο βιβλιάριο ασθενείας;

Για την θεώρηση του βιβλιαρίου ασθένειας, θα πρέπει το Τμήμα Εσόδων του Υποκαταστήματος του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. του τόπου κατοικίας του εργαζομένου, να χορηγεί Υπηρεσιακό Σημείωμα στο Τμήμα Μητρώου στο οποίο θα αναφέρονται ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν από τα εξαργυρωμένα εργόσημα.

Ερ: Υπάρχει υποχρέωση απογραφής για τους εργαζόμενους με εργόσημο;

Τα πρόσωπα που ασφαλίζονται μέσω εργοσήμου θα πρέπει να απογραφούν στο Γενικό Μητρώο του Ιδρύματος και να εφοδιαστούν με Α.Μ.Α., εφόσον βέβαια δεν έχουν ήδη απογραφεί από άλλη αιτία. Επομένως, όταν πρόκειται για αναπόγραφο ασφαλισμένο θα γίνεται απογραφή από τις υπηρεσίες Μητρώου των Υποκαταστημάτων μας, χωρίς να ζητείται να προσκομιστεί από τους ασφαλισμένους βεβαίωση εργοδότη. Αντί αυτού θα προσκομίζεται το απόκομμα του εργοσήμου που έχει εξαργυρωθεί, από όπου θα αντλούνται τα στοιχεία του εργοδότη, χωρίς να συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο «ΑΜΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗ». Ως ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. θα αναγράφεται η πρώτη ημέρα του ημερολογιακού τριμήνου μέσα στο οποίο έχει εξαργυρωθεί το εργόσημο (1/1, 1/4, 1/7 & 1/10).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ