«Σοκ και δέος» στην οικοδομή: Ποιοι παράγοντες σπρώχνουν τις τιμές προς τα πάνω

«Σοκ και δέος» στην οικοδομή: Ποιοι παράγοντες σπρώχνουν τις τιμές προς τα πάνω

Είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην κτηματαγορά. Οι τιμοκατάλογοι βασικών αγαθών, αλλάζουν εβδομάδα με την εβδομάδα παραπέμποντας σε άλλες εποχές. Σίδηρος, χαλκός, χάλυβας αλλά και πετρέλαιο, καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται ρεκόρ 10ετίας και… βάλε.

Ηλεκτρολογικά καλώδια, σωλήνες ύδρευσης, μεταφορικά, παίρνουν την ανιούσα και η αύξηση του κόστους κατασκευής της οικοδομής γίνεται ένας ακόμη λόγος που «πιέζει» τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω. Και φυσικά δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Η «σύνδεση» των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές (κάθε φορά που αυξάνονται οι αντικειμενικές πιέζονται προς τα πάνω και οι εμπορικές) είναι ο δεύτερος. Υπάρχουν επίσης οι προσδοκίες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα φέρει ανάπτυξη και στην οικοδομή. Και τέλος, υπάρχει ο παράγοντας «πανδημία» που έχει αναδείξει την κατοικία (και μάλιστα την μεγαλύτερης επιφάνειας κατοικία) σε νούμερο ένα προτεραιότητα για δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους αγοραστές.

Οι έχοντες γνώση από τιμές οικοδομικών υλικών κάνουν λόγο για συνεχείς ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα σε βασικά είδη όπως είναι ο σίδηρος, το ατσάλι και ο χαλκός. Δεδομένη είναι και η ανατίμηση στα καύσιμα με αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Η τιμή του χαλκού ήταν κάτω από τα 2750 δολάρια πριν από έναν χρόνο και πριν από λίγες ημέρες ξεπέρασε και το φράγμα των 4750 δολαρίων για να υποχωρήσει αυτές τις ημέρες στα 4300 δολάρια. Αυτή είναι και η υψηλότερη τιμή της τελευταίας 10ετίας. Αντίστοιχη η εικόνα και για τον σίδηρο. Από τα 100 δολάρια ο τόνος, έχουμε φτάσει στα 220 δολάρια μέσα σε έναν χρόνο και πλέον η διεθνής τιμή κινείται σε νέα υψηλά επίπεδα 10ετίας. Στο ατσάλι, υπήρξε μια διόρθωση το τελευταίο διάστημα αλλά και πάλι η τιμή ήταν κάτω από τα 3500 δολάρια πριν από ένα 12μηνο και προ ημερών άγγιξε και τα 6000 δολάρια για να διορθώσει αυτές τις ημέρες στα 4895 δολάρια. Αν προστεθεί και το ράλι στις τιμές των καυσίμων – το αργό από τα 20 δολάρια πέρυσι έχει εκτοξευτεί στα 74 δολάρια- συμπληρώνεται η εικόνα. Ήδη οι κατασκευαστές και όσοι ασχολούνται με την ανέγερση ή την ανακαίνιση οικοδομών, μιλούν για συνεχείς αλλαγές τιμών στους τιμοκαταλόγους (εννοείται προς τα πάνω) με τις αυξήσεις να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στα ηλεκτρολογικά υλικά (κυρίως καλώδια), στους χαλκοσωλήνες για τις υδραυλικές εργασίες, στα μεταφορικά κλπ.

Τις ανατιμήσεις έχει ήδη «πιάσει» το ραντάρ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από τον Μάιο ενώ οι τιμές του Ιουνίου αναμένεται ότι θα είναι «φωτιά». Ενδεικτικά, τον Μάιο καταγράφηκε αύξηση 21,8% στο πετρέλαιο κίνησης, 17,5% στον σωλήνα χαλκού, 9,7% στον οπλισμό σιδήρου (που σημαίνει ότι επηρεάζεται και η τιμή του οπλισμένου σκυροδέματος), 9,7% στα θερμαντικά σώματα και 4,7% στα τούβλα.

Αν αυτή η κατάσταση έχει συνέχεια -και αυτό φαίνεται από την πορεία των διεθνών τιμών- θεωρείται δεδομένο ότι η αύξηση του κόστους θα μεταφερθεί στην τιμή του ακινήτου. Και χωρίς τις ανατιμήσεις στα υλικά, η πίεση των τιμών των ακινήτων προς τα πάνω είναι δεδομένη λόγω:

  1. Της πανδημίας η οποία εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μόνιμη αύξηση της ζήτησης για την αγορά ακινήτων, κυρίως μεγαλύτερης επιφάνειας.
  2. Της ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα. Εκτός από την αποθησαύριση των 26 δις. ευρώ μέσα στην πανδημία η οποία αναμένεται ότι θα διοχετευτεί και στην κτηματαγορά, μπαίνει και ο παράγοντας επιστροφής των στεγαστικών δανείων.
  3. Της αύξησης των αντικειμενικών αξιών κυρίως στο λεκανοπέδιο (σ.σ στις 6 στις 10 περιοχές είχαμε σημαντικές αυξήσεις) οι οποίες είθισται να προκαλούν ανατιμητικές τάσεις και στις πραγματικές τιμές.
  4. Της προσδοκίας για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας την επόμενη 5ετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ