Η «συνταγή» για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ

Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά δεν χρησιμοποιούνται για τον ΕΝΦΙΑ 2021 - Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

Η «συνταγή» για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και όχι με αυτές που θα προκύψουν μετά την εξίσωση των «αντικειμενικών» τιμών ζώνης με τις εμπορικές. Όσο για τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο -και αυτό θα γίνει το καλοκαίρι- να γίνουν κάποιες μειώσεις ακόμη και «στοχευμένα» γι’ αυτούς που επλήγησαν από την πανδημία.

Είναι το κυρίαρχο σενάριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Το αποκάλυψε, εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος ο υπουργός ο Οικονομικών ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς – στο πλαίσιο της 9ης και της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης- να εξισώσουμε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις εμπορικές. Δεν έχουμε δεσμευτεί όμως ότι αυτές οι αξίες θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι:

  1. Προχωρά η ένταξη των 3500 περιοχών που σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος.
  2. Γίνεται αλλαγή των σημερινών τιμών ζώνης -όπου χρειάζεται- προκειμένου να προχωρήσει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Οι νέες τιμές ενεργοποιούνται είτε άμεσα, είτε από την 1/1/2022. Στην πρώτη περίπτωση θα επηρεαστούν άμεσα οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων, στην δεύτερη περίπτωση θα δοθεί χρονικό περιθώριο σε όσους θέλουν να κάνουν γονικές παροχές, δωρέες κλπ (ή ακόμη και να αγοράσουν ακίνητο) να επιλέξουν αν τους συμφέρει να σπεύσουν στην μεταβίβαση ή να την αναβάλλουν για το νέο έτος.
  3. Αποφασίζεται (για την ακρίβεια αυτό ισχύει και χωρίς να αλλάξει απολύτως τίποτα) ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν κατά την 1/1/2021. Δηλαδή, με αυτές τις αξίες που γνωρίζουμε σήμερα.
  4. Λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Ούτως ή άλλως το 2021 εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερο καθώς λόγω της μείωσης των φορολογητέων εισοδημάτων θα μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης που προβλέπει ο νόμος. Στην πιθανότητα να θεσπιστούν κάποιες μειώσεις ειδικά για πληττόμενους (δηλαδή ιδιοκτήτες που έχασαν εισόδημα από ενοίκια) ο αριθμός αυτών που θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2021, θα εκτοξευτεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ