Έχεις... γράμμα (ηλεκτρονικό) από την ΑΑΔΕ. Πώς και γιατί πρέπει να απαντήσεις

Ηλεκτρονικό μήνυμα σε τουλάχιστον 200.000 ιδιοκτήτες που έχουν χάσει προς το παρόν τη δυνατότητα

Έχεις... γράμμα (ηλεκτρονικό) από την ΑΑΔΕ. Πώς και γιατί πρέπει να απαντήσεις

Έκανες δήλωση COVID 19 γιατί σου "κούρεψαν" το ενοίκιο που εισπράττεις; Ψάχνεις να βρεις αν σου έχουν δώσει την επιστροφή φόρου που σου έταξαν; Δεν την βρίσκεις; Το πιθανότερο είναι ότι κάποιο λάθος έχει γίνει και σε "έκοψε" το σύστημα. Για να βεβαιωθείς, άνοιξε αύριο το email σου. Η ΑΑΔΕ αν είσαι σε αυτούς που έχουν κάνει λάθος, θα σου στείλει μήνυμα με το οποίο θα σε καλεί να κάνεις τη σχετική διόρθωση. Σου προτείνουμε να ασχοληθείς καθώς η διόρθωση θα σου φέρει έκπτωση φόρου που μπορεί να φτάνει ακόμη και πάνω από τα 500-600 ευρώ. 

Μήνυμα στον υπολογιστή τους θα βρουν αύριο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Αποστολέας θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία θα καλεί τους αποδέκτες του μηνύματος να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID. Τα λάθη αυτά, τους στερούν προς το παρόν τη δυνατότητα διασφάλισης της έκπτωσης φόρου που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Έτσι, οι ιδιοκτήτες –εκτιμώνται σε περίπου 200.000 άτομα- θα κληθούν μέσα σε λίγα 24ωρα να επισκεφτούν το Taxis και την ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις «
COVID-19» για να διορθώσουν λάθη, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

  • Υποβολή Δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων
  • Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid
  • Μη συμπλήρωση στη Δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική)

Γιατί πρέπει να ανταποκριθούν οι ιδιοκτήτες και να διορθώσουν τα λάθη; Διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα εισπράξουν την κρατική αποζημίωση (υπό μορφή έκπτωσης φόρου) για το κούρεμα ενοικίου που έχουν υποστεί. Τα παραδείγματα που ακολουθούν δείχνουν και το ποιο είναι το όφελος:

  1. Για ενοίκιο 500 ευρώ το οποίο κουρεύτηκε σε ποσοστό 40% (δηλαδή κατά 200 ευρώ ανά μήνα) δίνεται έκπτωση φόρου 60 ευρώ ανά μήνα στον ιδιοκτήτη. Αν το κούρεμα έχει ισχύσει για πέντε μήνες, τότε ο ιδιοκτήτη δικαιούται έκπτωση φόρου 300 ευρώ.
  2. Για ενοίκιο 1000 ευρώ τον μήνα το οποίο κουρεύτηκε επίσης σε ποσοστό 40% αλλά για χρονικό διάστημα έξι μηνών (σ.σ η διαδικασία του κουρέματος έχει ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο και για κάποιες επαγγελματικές ειδικότητες δεν έχει σταματήσει ακόμη) η μηνιαία αποζημίωση υπό μορφή έκπτωσης φόρου θα είναι 120 ευρώ και συνολικά 720 ευρώ.

Αυτές οι επιστροφές, θα συμψηφιστούν είτε με τη δόση φορολογίας εισοδήματος είτε με τον ΕΝΦΙΑ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία διόρθωσης των λαθών, θα προχωρήσει σε συμψηφισμούς ώστε να φανεί το όφελος στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του κάθε ιδιοκτήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ