Παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Δείτε την νέα προθεσμία

Σενάρια και για μόνιμη παραμονή της πλατφόρμας σε λειτουργία με μειωμένα πρόστιμα.

Παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά - Δείτε την νέα προθεσμία

To υπουργείο Εσωτερικών άκουσε την αγορά και παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση αναμένεται μέσα στην ημέρα ενώ σχετική δήλωση έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών στο ΣΚΑΙ. Έτσι, η προθεσμία ευθυγραμμίζεται και γι’ αυτούς που θα προχωρήσουν μέσα στον μήνα σε κάποια τακτοποίηση κλεισμένου ημιυπαιθρίου ή άλλου αυθαίρετου χώρου, και σε αυτούς που απλώς θα θέλουν να διορθώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά. Δεδομένου ότι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, θα επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα του Ε9 και για όλα τα προηγούμενα έτη οπότε οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν όποια τροποποίηση θέλουν. Βέβαια, να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα η πλατφόρμα των δήμων «τραβάει» τα στοιχεία από την εφαρμογή στην οποία αποτυπώνεται η περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών όπως ακριβώς θα διαμορφωθεί την 1/1/2021. Η δυνατότητα αλλαγής σε αυτή την πλατφόρμα υπάρχει ακόμη και σήμερα και μάλιστα η άντληση των στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δηλαδή μετά τις 30/09, εξετάζεται ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που προωθείται για τις καθυστερημένες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων. Δηλαδή, για ένα εξάμηνο μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, οι ιδιοκτήτες να μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με αισθητά μειωμένα πρόστιμα (σ.σ ακόμη και 90%) και στη συνέχεια, με την πάροδο του χρόνου, αυτό το ποσοστό έκπτωσης επί των προστίμων να φθίνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από όλους.

Η υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα διασφαλίζει ότι οι δήμοι δεν θα μπορούν να επιβάλλουν αναδρομικά πρόστιμα –ακόμη και σε βάθος 10 ετών- για απλήρωτα δημοτικά τέλη και ΤΑΠ. Το κίνητρο υποβολής της αίτησης είναι πολύ ισχυρό καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες που αγνοούσαν κρίσιμες… λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι εκτός από την διακοπή ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου, έπρεπε να υπάρχει και σχετική γνωστοποίηση στον δήμο για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Ή το γεγονός ότι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας επιβάλλεται όχι μόνο στα οικόπεδα αλλά ακόμη και στα υπόλοιπα συντελεστή δόμησης. Ειδικά για το ΤΑΠ, ο ιδιοκτήτης δεν παραλάμβανε καν ειδοποίηση με τον δήμο και ερχόταν αντιμέτωπος με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα (έως και 200% προσαύξηση επί του ΤΑΠ και σε βάθος ακόμη και 10ετίας) όταν ερχόταν η ώρα της μεταβίβασης του ακινήτου.

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια αιτήσεις και έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 21 εκατομμύρια τετραγωνικά. Όλες αυτές οι αιτήσεις θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας από τους δήμους και στη συνέχεια θα γίνει η επιβολή των αναδρομικών δημοτικών τελών και άλλων φόρων από την 1/1/2020. Ήδη εκτιμάται ότι έχουν συσσωρευτεί αναδρομικές επιβαρύνσεις οι οποίες μπορεί να προσεγγίζουν ακόμη και τα 60-70 εκατ. ευρώ για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Το πότε θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν αυτά τα ποσά είναι άγνωστο. Εκτιμάται όμως ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ