Πόσο "φθηναίνει" η αγορά ακινήτου

Αλλάζει το τοπίο μετά το πάγωμα του ΦΠΑ - Από 0% έως 3% ο φόρος μεταβίβασης

Πόσο "φθηναίνει" η αγορά ακινήτου

Την δυνατότητα αγοράς ακινήτου χωρίς την καταβολή φόρου –εφόσον πληροί κάποιος τα κριτήρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας- ή μόνο με την πληρωμή φόρου μεταβίβασης 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο θα αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι από την 1/1/2020 καθώς το «πάγωμα» του ΦΠΑ που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση θα καλύψει όλα τα ακίνητα που έχουν χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1/1/2006.

Μετά και τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, πλέον δεν θα υπάρχει κανένα ακίνητο στο οποίο θα επιβάλλεται ΦΠΑ ενώ το «πάγωμα» θα καλύψει και την αντιπαροχή η οποία μπορεί να επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο.

Από μόνη της η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι «παγώνει» ο ΦΠΑ από την 1/1/2020 είχε δημιουργήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Κυριότερο εξ’ αυτών ήταν το εξής: τι θα γινόταν στην αγορά αν το «πάγωμα» του ΦΠΑ αφορούσε μόνο στα ακίνητα που θα χτίζονταν με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1/1/2020. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο «ταχύτητες»:

  1. Στην πρώτη ταχύτητα, θα ήταν τα ακίνητα που θα χτίζονταν μετά την 1/1/2020 και τα οποία θα μπορούσαν να πουληθούν χωρίς ΦΠΑ παρά μόνο με φόρο μεταβίβασης 3%. Αυτά τα ακίνητα θα είχαν την ίδια ακριβώς φορολογική μεταχείριση με τα παλιά ακίνητα που έχουν χτιστεί με άδεια οικοδομής πριν από την 1/1/2006.
  2. Στην δεύτερη ταχύτητα θα ήταν τα ακίνητα που έχουν ανεγερθεί με άδεια οικοδομής έκδοσης από την 1/1/2006 μέχρι και την 31/12/2019. Ακίνητα παλαιότητας έως και 13 ετών θα είχαν σοβαρό συγκριτικό μειονέκτημα καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές θα έπρεπε να πληρώσουν ΦΠΑ 24% για να τα αποκτήσουν. Προφανώς, τα ακίνητα αυτά θα έμεναν στα αζήτητα καθώς γιατί κάποιος να πληρώσει ΦΠΑ 24% για ένα ακίνητο 10ετίας και να μην επιλέξει ένα νεόδμητο το οποίο θα απαλλάσσεται του συγκεκριμένου φόρου.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού το τοπίο ξεκαθαρίζει απόλυτα. Οι αγοραστές θα χωρίζονται μόνο σε δύο κατηγορίες:

  1. Αυτούς που θα αποκτούν το σπίτι ως πρώτη κατοικία (σ.σ βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν δικαίωμα οίκησης ή πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας σε άλλο ακίνητο το οποίο να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες) και ως εκ τούτου δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο μεταβίβασης αρκεί φυσικά η αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το σχετικό αφορολόγητο όριο (σ.σ είναι 200.000 ευρώ για τον ανύπαντρο και προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση)
  2. Αυτούς που θα αποκτούν το σπίτι ως δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία και οι οποίοι θα επιβαρύνονται μόνο με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο (συν 10% υπέρ του δήμου κάτι που ανεβάζει και το τελικό κόστος στο 3,3%).

Πλέον δημιουργούνται ισχυρές προϋποθέσεις ανάπτυξης στην κτηματαγορά από το νέο έτος. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει καν αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από την 1/1/2020 (σ.σ το υπουργείο Οικονομικών θα είναι έτοιμο μετά τον Μάιο) αναμένεται να συμβεί το εξής:

  1. Να αυξηθούν οι αγορές μεταχειρισμένων ακινήτων καθώς πλέον περιορίζεται αρκετά το τελικό κόστος. Διαμέρισμα 100.000 ευρώ το οποίο θα έφτανε να κοστίζει 124.000 ευρώ στον τελικό αγοραστή, τώρα θα μπορεί να πουληθεί προς 103.000 ευρώ. Επίσης, ο υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να αντιμετωπίσει την αγορά και ως επένδυση ακόμη και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα καθώς εκτός από τον ΦΠΑ έχει ήδη ανακοινωθεί και το πάγωμα του φόρου υπεραξίας ο οποίος θα επιβαλλόταν κατά την πώληση
  2. Να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα η οποία έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 90% στα χρόνια της κρίσης με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 160.000 θέσεις εργασίας. Οι κατασκευαστές έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν από τις αρχές του 2020 να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και να χτίσουν καινούργια διαμερίσματα καθώς με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο στοκ ακινήτων το οποίο θα εξακολουθήσει να απαλλάσσεται του ΦΠΑ και μετά το 2023 οπότε θα λήξει η 3ετής περίοδος παγώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ