Ιδού ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με έως και 10 ευρώ τον μήνα – Σε πόσους θα βεβαιωθούν μερικά… λεπτά του ευρώ.

Ιδού ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού, οι εργασίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, συνεχίζονται πυρετωδώς. Μετά την ψήφιση της διάταξης για τη μεσοσταθμική μείωση κατά 22% αλλά και τη δημοσίευση της σχετικής εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το ζητούμενο πλέον είναι να προχωρήσει η έκδοση των 7,3 εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων. Τι θα δείχνουν αυτά; Ιδού οι πρώτες πληροφορίες από το περιεχόμενο της φετινής εκκαθάρισης.

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ η οποία αναμένεται προς το τέλος Αυγούστου ή στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, θα προκύψει και ο νέος «χάρτης» πληρωμών. Λόγω του κατακερματισμού της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων αλλά και του συμπληρωματικού φόρου που θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ατομική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, η μειοψηφία θα πληρώνει τον κύριο όγκο του συνολικού ΕΝΦΙΑ. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την ενεργοποίηση της μεσοσταθμικής μείωσης κατά 22%:.

  • Σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες , το εκκαθαριστικό θα είναι είτε μηδενικό είτε θα δείξει ποσά μικρότερα του ενός ευρώ. Μπορεί λοιπόν να εκδίδονται κάθε χρόνο περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια ειδοποιητήρια αλλά φόρο πληρώνουν τα 6,3 εκατομμύρια. Και φέτος, αυτή η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει.
  • Τα 1,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που το 2018 πλήρωσαν έως και 100 ευρώ, θα γίνουν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια το 2019. H συγκεκριμένη ομάδα θα διευρυνθεί κατά περισσότερους από 300-400.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι ενώ το 2018 κατέβαλαν περισσότερα από 100 ευρώ, θα γλιτώσουν τουλάχιστον 25-30 ευρώ ο καθένας.
  • Περίπου τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώνουν από 100 έως και 500 ευρώ. Και αυτή η ομάδα θα διευρυνθεί αριθμητικά αλλά τα οικονομικά οφέλη σε σχέση με πέρυσι, θα φτάνουν ακόμη και τα 120-150 ευρώ.
  • Ο αριθμός αυτών που πληρώνουν από 500 έως και 2000 ευρώ αναμένεται να μειωθεί από τα 1,3 εκατομμύρια άτομα που ήταν το 2018, κοντά στο ένα εκατομμύριο.
  • Περίπου 120.000 ιδιοκτήτες, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν περισσότερα από 2000 ευρώ τον χρόνο για κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Ο αριθμός τους δεν αναμένεται να μεταβληθεί αλλά η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ