Οι τέσσερις «παροχές» για όσους ενταχθούν στην πλατφόρμα των κόκκινων στεγαστικών

Μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής, «κούρεμα» υπό προϋποθέσεις και επιδότηση δόσης

Οι τέσσερις «παροχές» για όσους ενταχθούν στην πλατφόρμα των κόκκινων στεγαστικών

Από έναν κατάλογο τεσσάρων «παροχών» -εκ των οποίων για έκαστο δανειολήπτη θα μπορούν να ισχύσουν μόνο οι τρεις- θα εξαρτάται το τελικό ύψος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνει ο κάθε οφειλέτης προκειμένου να διατηρεί «ρυθμισμένο» και πράσινο το δάνειο της κύριας κατοικίας.

Ο κατάλογος των επιλογών θα περιλαμβάνει μείωση του επιτοκίου, αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής, κούρεμα του δανείου (υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος του θα ξεπερνά την αξία του ακινήτου) αλλά και επιδότηση της δόσης από την πλευρά του δημοσίου μόνο όμως για όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Το κριτήριο ένταξης στη ρύθμιση σχεδιάζεται να είναι το ύψος του δανείου που έχει εκταμιευτεί –σε συνδυασμό με το δηλωθέν εισόδημα- και όχι η αντικειμενική ή η εμπορική αξία του ακινήτου η οποία θα λειτουργεί ως συμπληρωματικό κριτήριο. Έτσι, θα είναι ξεκάθαρο –δεδομένου μάλιστα ότι οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας- για το ποιοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση με επιτυχία και ποιοι όχι. Τα όρια δεν έχουν κλείσει. Ωστόσο, εξετάζεται η ένταξη να γίνεται για δάνεια μέχρι του ύψους των 100.000 ευρώ. Δεδομένου ότι ο πρώτος «κόφτης» θα είναι το ύψος του δανείου, στη συνέχεια η αξία του ακινήτου θα μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλότερα όρια φτάνοντας ακόμη και στα 200.000 ευρώ. Αυτό άλλωστε, πρακτικά δεν θα παίζει ουσιαστικό ρόλο πλέον καθώς οι περισσότεροι θα «κόβονται» είτε από το όριο του δανείου είτε από το εισόδημα (σ.σ εξετάζεται να οριστεί εισοδηματικό κριτήριο στα 20.000 ευρώ).

Το κέρδος για τις τράπεζες θα είναι ότι θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για τις ρυθμίσεις και δεν θα εξαρτώνται πλέον από τις δικαστικές αποφάσεις. Επίσης, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται πολύ πιο γρήγορα καθώς τα σχέδια θα κατατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και όχι στις γραμματείες των ειρηνοδικείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ