Οι καλές και οι επώδυνες αλλαγές του 2019 για τους έχοντες περιουσία

Νέος γύρος αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων – καινούργιοι συντελεστές ΕΝΦΙΑ και «εμπλουτισμός» του περιουσιολογίου – Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών

Οι καλές και οι επώδυνες αλλαγές του 2019 για τους έχοντες περιουσία

Άμεσα αναμένεται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίγει τον δρόμο για τον «εμπλουτισμό» του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Προς το παρόν, ο νόμος δεν επιτρέπει την ένταξη των καταθέσεων ή των ομολόγων και η κυβέρνηση εξετάζει να επικαιροποιήσει αυτό το πλαίσιο. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί και η απόφαση για τον ορισμό των ορκωτών εκτιμητών που θα αναλάβουν να επικαιροποιήσουν τις αντικειμενικές αξίες, ενδεχομένως και τους συντελεστές εμπορικότητας. Η χρονιά θα κλείσει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους έχοντες ακίνητη ή κινητή περιουσία με την ψήφιση των νέων συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ οι οποίοι και θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2020.

Με δεδομένες αυτές τις τρεις αλλαγές, είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν. Πότε θα είναι έτοιμο το περιουσιολόγιο και τι θα αλλάξει πρακτικά για τους φορολογούμενους; Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν και για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ ή όχι; Και σε τελική ανάλυση, η κυβέρνηση θα προλάβει να νομοθετήσει τις μειώσεις των συντελεστών ΕΝΦΙΑ ή θα την προλάβει η προκήρυξη των εθνικών εκλογών;

Το πλαίσιο διαμορφώνεται ως εξής:

Επικαιροποίηση αντικειμενικών αξιών.

Είναι βασική μεταμνημονιακή υποχρέωση της χώρας ενώ ήδη έχει ψηφιστεί η διάταξη που επιβάλλει τον επανακαθορισμό των τιμών ζώνης ύστερα από σχετική εισήγηση ορκωτών εκτιμητών. Μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανατίθεται το έργο της επικαιροποίησης των αξιών σε συγκεκριμένους εκτιμητές ανά την χώρα. Οι νέες αξίες θα πρέπει να είναι έτοιμες τον Ιούνιο ενώ δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν:

  • Αν φέτος εκτός από τις τιμές ζώνης θα επικαιροποιηθούν και οι συντελεστές εμπορικότητας των ακινήτων
  • Αν οι νέες τιμές ζώνης θα χρησιμοποιηθούν και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018. Το πιθανότερο είναι ότι για τους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κλπ) θα ισχύσει η περυσινή συνταγή και οι νέες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/2020 ώστε και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Δεύτερη μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ

Η φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του 2018, έχει ημερομηνία λήξεως στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει διάταξη που θα φέρνει μεγαλύτερη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2020. Έτσι:
-φέτος, η μεγαλύτερη έκπτωση μπορεί να φτάσει στο 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, το μέγιστο ποσό έκπτωσης μπορεί να φτάσει στα 100 ευρώ ενώ ελάφρυνση εξασφαλίζουν οι έχοντες ατομική περιουσία έως και 200.000 ευρώ περίπου

-το 2020, η έκπτωση θα φτάνει στο 50% για τις περιουσίες έως 60.000 ευρώ, η μέγιστη έκπτωση εκτιμάται ότι θα φτάνει στα 170 ή 200 ευρώ ενώ ελάφρυνση θα έχουν –έστω και οριακή- ακόμη και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία έως και 500.000 ευρώ.

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το περιουσιολόγιο

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εξαιρεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τις καταθέσεις στις τράπεζες. Ναι μεν έχει αρθεί πλήρως το τραπεζικό απόρρητο όσον αφορά στον φοροελεγκτικό μηχανισμό αλλά απαιτείται τροποποίηση του νόμου ώστε να επιτραπεί η δημιουργία μιας «ατομικής μερίδας» για κάθε φορολογούμενο στην οποία θα εμφανίζονται ακίνητα, εισοδήματα, μετοχές καταθέσεις και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Η διάταξη αυτή σχεδιάζεται να κατατεθεί άμεσα ώστε το περιουσιολόγιο, ύστερα από χρόνια συζητήσεων να μπει σε τροχιά υλοποίησης μέσα στο τρέχον έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ