Να γιατί χιλιάδες γονείς ακυρώνουν τις γονικές παροχές ακινήτων στα παιδιά τους

Πεδίο αναδρομικών επιβαρύνσεων από ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ που φτάνουν ακόμη και 10 χρόνια πίσω οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Να γιατί χιλιάδες γονείς ακυρώνουν τις γονικές παροχές ακινήτων στα παιδιά τους

Σαν πας στον πηγαιμό για τον… συμβολαιογράφο, να εύχεσαι το ακίνητο που θες να μεταβιβάσεις στα παιδιά σου να μην έχουν την παραμικρή πολεοδομική παράβαση. Διότι αν χρειαστεί ο μηχανικός να προχωρήσει σε διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρεσιών προσαυξάνοντας τα τετραγωνικά κύριας χρήσης του σπιτιού, θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή τα χαράτσια, πολλά από τα οποία θα υπολογιστούν και αναδρομικά ακόμη και από το 2009.

Εκατοντάδες ή και χιλιάδες ιδιοκτήτες πάνε στον συμβολαιογράφο για… μαλλί (να σπεύσουν δηλαδή να κάνουν την γονική παροχή στο παιδί τους για να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών) αλλά πολύ γρήγορα συνειδητοποιούν ότι θα βγουν κουρεμένοι. Και αυτό γιατί:

  1. Αν υπάρχει πολεοδομική παράβαση θα πρέπει να τακτοποιηθεί καθώς διαφορετικά δεν μπορεί να αλλάξει χέρια το ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθεί το πρόστιμο. Η μοναδική παραχώρηση που κάνει ο καινούργιος νόμος τακτοποίησης είναι ότι επιτρέπει το ακίνητο να μεταβιβαστεί ακόμη και αν έχει πληρωθεί μόνο το 30% του συνολικού προστίμου (και το υπόλοιπο εννοείται ότι θα πρέπει να πληρωθεί σε δόσεις).
  2. Αν προστεθούν τετραγωνικά (που συνήθως αυτό συμβαίνει) ο ιδιοκτήτης θα έρθει αντιμέτωπος με τον ΕΝΦΙΑ. Θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά τον πρόσθετο φόρο που προκύπτει όχι μόνο για μια χρονιά αλλά από το 2013 καθώς τότε ενεργοποιήθηκε ο νόμος του ΕΝΦΙΑ. Ήδη, έχει μαζευτεί μια 5ετία αναδρομικών οπότε όσο πιο πολλά είναι τα τακτοποιημένα τετραγωνικά, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο αναδρομικός φόρος.
  3. Χρήματα και μάλιστα αναδρομικά θα διεκδικήσει και ο δήμος. Με το που θα γίνει η δήλωση για το ΤΑΠ ο δήμος θα διεκδικήσει τα αναδρομικά ποσά από το 2003 ή ακόμη και από το 2009. Μπορεί το ΤΑΠ από μόνο του να μην είναι μεγάλο ποσό, ωστόσο αν ο δήμος σας πάει πίσω μια 10ετία, θα μαζευτούν μεγάλα ποσά.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία της μεταβίβασης δεν είναι καθόλου απλή. Τα ποσά που προαναφέρθηκαν εννοείται ότι θα προστεθούν στον φόρο γονικών παροχών (αν προκύπτει διότι οι περισσότερες μεταβιβάσεις καλύπτονται από το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ) αλλά και στα έξοδα μεταβίβασης τα οποία προσεγγίζουν το 2% της αξίας του ακινήτου αν προστεθούν συμβολαιογραφικά και έξοδα υποθηκοφυλακείου. To άθροισμα όλων των επιβαρύνσεων μπορεί να φτάσει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ και γι’ αυτό πολλοί γονείς ακυρώνουν τις γονικές παροχές, για αργότερα.,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ