Σενάριο ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών αξιών τον... Ιούνιο

Αδύνατη η δημοσίευση των νέων τιμών ζώνης έως το τέλος του μήνα

Σενάριο ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών αξιών τον... Ιούνιο

Άλλη μια αναβολή στη δημοσίευση των νέων τιμών ζώνης βρίσκεται προ των πυλών. Με τις προτάσεις των εκτιμητών να  βρίσκονται ήδη στα χέρια της δευτεροβάθμιας επιτροπής, το αρχικό σενάριο του να είναι έτοιμες οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το τέλος του μήνα (ουσιαστικά μέχρι την Παρασκευή) δεν έχει καμία πιθανότητα να επιβεβαιωθεί. Ήδη, καλλιεργούνται σκέψεις για ενεργοποίηση των νέων αξιών από τον Ιούνιο μήνα κατά τον οποίο θα ψηφιστούν και οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Τα επιχειρήματα υπέρ του να μην ανακοινωθούν τώρα οι νέες αξίες είναι ήδη πολλά:

  1. Οι δανειστές μπορεί μεν να αντιμετωπίζουν τις νέες αξίες ως «προαπαιτούμενο», στην πραγματικότητα όμως αυτό για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ με τις νέες αξίες και όχι το αν οι μεταβιβάσεις των επόμενων μηνών θα γίνουν με λιγότερους ή περισσότερους φόρους. Ο υπολογισμός του νέου ΕΝΦΙΑ προϋποθέτει τον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και τον καθορισμό των νέων συντελεστών κάτι που ούτως ή άλλως προγραμματίζεται να γίνει τον Αύγουστο.
  2. Το σενάριο του να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τον Μάιο έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνεται και με τη... βούλα του Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος έβαλε από χθες στο κάδρο το Eurogroup του Ιουλίου.
  3. Η κυβέρνηση θέλει να έχει όλα τα «όπλα» στα χέρια της για να αποτρέψει τις μεγάλες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις «λαϊκές γειτονιές». Αν δεσμευτεί από τώρα με τις νέες αξίες, η μόνη «μεταβλητή» με την οποία θα μπορεί να παίξει θα είναι οι συντελεστές.
  4. Χρειάζεται χρόνος για να υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από την εφαρμογή των νέων αξιών.
  5. Οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι εκτιμητές είναι σε αρκετές περιοχές «αντιφατικές» κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να διορθωθούν οι μεγάλες αποκλείσεις στις δύο διαφορετικές εισηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ