Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες

Έρχονται τα πάνω - κάτω στην αγορά

Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες

Ανατροπές στις τιμές της αγοράς, αλλά και στον ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Έπειτα από μια δεκαετία κατάρρευσης της κτηματαγοράς, με τις τιμές των διαμερισμάτων να έχουν υποχωρήσει ακόμη και πάνω από 45%, οι προτάσεις των εκτιμητών διαμορφώνουν έναν νέο χάρτη με τις τιμές στις οποίες πατάει η εφορία για να φορολογήσει τα ακίνητα.

Μετά την παράδοση των τιμών από τους εκτιμητές θα πιάσουν δουλειά τα μέλη της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, η Επιτροπή αναμένεται να παρέμβει και να κάνει διορθώσεις περίπου στο 30% των τιμών που θα έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές. Κυρίως στις περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων.

Σε κάθε περίπτωση η καυτή πατάτα των νέων αντικειμενικών θα καταλήξει στα χέρια της ηγεσίας του υπουργού Οικονομικών που θα έχει τον τελικό λόγο, ενώ τον Μάιο θα κληθεί να αποφασίσει τις παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ εάν διαπιστωθεί ότι με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.
Που αυξάνονται, που μειώνονται

Ειδικότερα έρχονται αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νοτίου Ελλάδας γενικότερα.

Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Παράλληλα, αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες προτείνονται και στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δυο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη).

Οι εισηγήσεις για την Αττική μοιάζουν με... ασανσέρ. Για περιοχές του Κέντρου προτείνουν αυξήσεις 10%, για την Πατησίων μείωση ως 25%, για τη Γλυφάδα αύξηση 15%, για τη Φιλοθέη μείωση 20%. Στις ακραίες περιπτώσεις της Ηρώδου Αττικού και στο Λαιμό Βουλιαγμένης, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις ως και 70%.

Μειώσεις προτείνονται από τους εκτιμητές κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη) καθώς και σε μεγάλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως στη δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στη Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20% στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ.

Στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές ζώνης που προτάθηκαν είναι ουσιαστικά αυτές που ισχύουν σήμερα με μικρές αυξομειώσεις. Πρόκειται κυρίως για τις λεγόμενες μεσαίες αστικές περιοχές που με την κρίση οι εμπορικές αξίες υποχώρησαν στο επίπεδο των αντικειμενικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ