Ιδού τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στους κωδικούς μας στο Taxisnet η λυπητερή - Πώς μοιράζονται βάρη 3,15 δισ. ευρώ

Ιδού τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ο κύβος ερρήφθη. Μεσημέρι Κυριακής η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ ξεκίνησε να αναρτά στην ιστοσελίδα του Taxis τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21:00 το βράδυ. Το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε,  έφτασε στα 3,15 δισ. ευρώ ενώ εκκαθαριστικά θα σταλούν σε περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. 

Στη διάθεση περίπου επτά εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων τέθηκαν πριν από λίγο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ανάρτηση των εκκαθαριστικών προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προχώρησε στην ανάρτηση από σήμερα προκειμένου και οι φορολογούμενοι να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να αφομοιώσουν το εκκαθαριστικό της φετινής χρονιάς.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε πριν από λίγο στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα γίνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ενώ η διαδικασία για όλες τις ΔΥΟ της χώρας θα ολοκληρωθεί στις 21:00 το βράδυ. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: «αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2017 – Εμφάνιση των οφειλών σταδιακά στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» σταδιακά μέχρι τις 21:00.

Από το στατιστικό σημείωμα που συνοδεύει την ανάρτηση της πληροφορίας προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους είναι 3,153 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δις. ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.
  2. Ο συμπληρωματικός φόρος, ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα)
  3. Ο κύριος φόρος είναι 2,612 δις. ευρώ: 2,411 δις. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα
  4. Οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκλατ. Ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες εκ των οποίων τα 1,24 εκατ έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%.