Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η Newsphone και το «χαράτσι» των 350 ευρώ

Με "εισιτήριο" θα λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα - Ποιος θα το πληρώνει

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η Newsphone και το «χαράτσι» των 350 ευρώ

Όποιος θελήσει να αποκτήσει ακίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών, εκτός από το τίμημα θα πρέπει να πληρώσει και 350 ευρώ επιπλέον ως «τέλος χρήσης του συστήματος». Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης που δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια, η … τιμολογιακή πολιτική της πλατφόρμας άλλαξε δραματικά. Ενώ η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι θα πλήρωνε 50 ευρώ κάθε υποψήφιος πλειοδότης –εκ των οποίων τα 10 ευρώ η ανανεωμένη απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ προβλέπει ότι το τέλος θα πληρώνεται από τον πλειοδότη και θα φτάνει στα 350 ευρώ εφόσον η αρχική προσφορά στην διαδικασία υπερβαίνει τα 3000 ευρώ (σ.σ αλλιώς το «εισιτήριο» θα πέφτει στα 100 ευρώ.

Ποιος θα εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του «τέλους;». Η εταιρεία που θα διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι η Newsphone Hellas. Ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της πλατφόρμας φέρεται να έχει εκδηλώσει και θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ (η Cosmoone) ωστόσο το προβάδισμα φέρεται να έχει η Newsphone.

Η νέα τροποποίηση που επήλθε στην απόφαση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχει ως εξής:

«2. Ο εγγεγραμμένος στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό επιλέγει στην οικεία ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του κινητού ακινήτου, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 965 ΚΠολΔ, και έχει υποβάλει ηλεκτρονικά το πληρεξούσιο της παρ. 2 του άρθρου 1003 ΚΠολΔ, μέχρι ώρα 15:00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η κατάθεση της εγγύησης, του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που διατηρείται σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού.

Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή και ορίζεται:

α) στο ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ ανά πλειστηριασμό, εφόσον η τιμή πρώτης προσφοράς είναι μεγαλύτερη του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και

β) στο ποσό των εκατό ευρώ (100) ευρώ ανά πλειστηριασμό, εφόσον η τιμή πρώτης προσφοράς είναι ίση ή μικρότερη του ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ. Εξ αυτού, ποσό είκοσι (20) ευρώ αποδίδεται από τον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο ΤΑ.Χ.ΔΙΚ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 13 του άρθρου 959Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ως αιτία όλων των παραπάνω ενεργειών αναφέρεται ο κωδικός αριθμός του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Ο υποψήφιος πλειοδότης διορίζει, με δήλωση που γίνεται ηλεκτρονικά, αντίκλητο ο οποίος κατοικεί στην περιφέρεια του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης, μέχρι ώρα 15:00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.».

Η προηγούμενη μορφή του άρθρου είχε ως εξής:

«Ο εγγεγραμμένος στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό επιλέγει στην οικεία ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του κινητού – ακινήτου, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 965 ΚΠολΔ και το τέλος χρήσης των συστημάτων, και έχει υποβάλει ηλεκτρονικά το πληρεξούσιο της παρ. 2 του άρθρου 1003 ΚΠολΔ, μέχρι ώρα 15:00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η κατάθεση της εγγύησης, του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που διατηρείται σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού.

Το τέλος χρήσης συστημάτων ορίζεται στο ποσό των πενήντα (50) ευρώ ανά υποψήφιο πλειοδότη και ανά πλειστηριασμό. Εκ του ποσού αυτού, ποσό δέκα (10) ευρώ καταβάλλεται υπέρ ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. από τον εκάστοτε Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, σε λογαριασμό του οποίου το μέλος του, υπάλληλος του πλειστηριασμού, καταθέτει το σύνολο του τέλους. Το ποσό αυτό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο υποψήφιος πλειοδότης διορίζει, με δήλωση που γίνεται ηλεκτρονικά, αντίκλητο ο οποίος κατοικεί στην περιφέρεια του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης, μέχρι ώρα 15:00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ