Ποιοι και πως μπορούν να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες

Ποιοι και πως μπορούν να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες

Έξι προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούν οι κατοικίες ιδιωτών που μισθώνονται από τουρίστες, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που προωθούν τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών και το οποίο προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η μίσθωση του ακινήτου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 90 ημέρες τον χρόνο, θα επιβάλλεται και φόρος βραχυχρόνιας διαμονής, ενώ το εισόδημα που θα προκύπτει θα φορολογείται με την κλίμακα εισοδήματος από ενοίκια. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η μίσθωση άνω των 4 ακινήτων ανά ΑΦΜ.

Στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι αφενός η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τέτοιου είδους μισθώσεις ακινήτων η οποία υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το προσχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης προβλέπει την επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες που προχωρούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και οι οποίοι δεν έχουν άδεια από τον ΕΟΤ, αν δεν ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • θα πρέπει να είναι φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων
  • δεν επιτρέπεται η εκμίσθωση άνω των 4 ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος
  • το ακίνητο θα πρέπει να έχει επιφάνεια τουλάχιστον 9 τμ, με φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση
  • θα πρέπει να έχει ΄λες τις νόμιμες οικοδομικές άδειες
  • η εκμίσθωση να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες κατ' έτος
  • να ακίνητα να ενοικιάζονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή υπηρεσιών, παρά μόνο με παροχή κλινοσκεπασμάτων.

Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή του παραπάνω πλαισίου θα διενεργούνται έλεγχοι από μεικτά συνεργεία που θα αποτελούνται από υπαλλήλους των δύο συναρμόδιων υπουργείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ