Φλαμπουράρης: Δεν θα φορολογηθεί η πρώτη κατοικία - Αφορολόγητο πάνω από 200.000

Φλαμπουράρης: Δεν θα φορολογηθεί η πρώτη κατοικία - Αφορολόγητο πάνω από 200.000
Έως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δύο αλλαγές όσο αφορά τα ακίνητα: θα αλλάξη την αντικειμενική τους αξία, ώστε να έλθουν στο επίπεδο της εμπορική τους αξίας και θα προετοιμάσει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Τα παραπάνω δήλωσεο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης στην εκπομπή on Line του Mega καιπρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει την ακίνητη περιουσία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ούτε την πρώτη κατοικία, ενώ ενδεικτικά και επιφυλασσόμενος για τοποθέτηση κατόπιν ακριβών υπολογισμών, είπε ότι η «γραμμή» για την φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα είναι πάνω από 200.000 ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι η καταβολή της 13ης σύνταξης ως το τέλος του 2015.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Φλαμπουράρης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με μόλις τριών μηνών άσκηση της εξουσίας, δέχεται πρωτοφανή επίθεση και παρόλα αυτά υλοποιεί ως ένα βαθμό το πρόγραμμα της, γεγονός που, δεδομένων των συνθηκών όπως υπογράμμισε, το χαρακτήρισε "άθλο".

Ο υπουργός Επικρατείας διατύπωσε την εκτίμησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους στις αρχές του επόμενου μηνός, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε μια συμφωνία αντίστοιχη με τις ανάγκες του ελληνικού λαού».

Σε σχέση με τις δυσκολίες που ανέκυψαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση μάλλον υπερεκτίμησε την δημοκρατική και διαφανή συμπεριφορά των εταίρων.

«Θεωρούσαμε ότι είμαστε σε μια ΕΕ αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Φλαμπουράρης.

Τόνισε ότι με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα κέρδισε, πρώτον, η τάση για πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 1,2%-1,5% και δεύτερον, το ότι «τελειώσαμε με την αξιολόγηση».

Πρόσθεσε ότι αν οι εταίροι επαναφέρουν το θέμα αυτό, η ασυνέπεια βαρύνει αυτούς.

Διευκρίνισε επίσης, ότι μόλις λυθεί το θέμα της ροής χρημάτων στην ελληνική οικονομία «σε μια βδομάδα ελπίζω» θα υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, «που κάποιοι την αποκαλούν ιδιωτικοποιήσεις».

Ερωτηθείς αν τυχόν στις 9 Μαΐου δεν υπάρξει συμφωνία και τεθεί το δίλημμα «πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ή πληρωμή μισθών και συντάξεων», ο υπουργός Επικρατείας απάντησε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει δίλημμα. Πληρωμή μισθών και συντάξεων».

Σχετικά με το επεισόδιο εις βάρος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, στα Εξάρχεια και κατόπιν προβολής σχετικού βίντεο, είπε ότι «στην πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να είμαστε οξείς, αλλά δεν επιτρέπεται η προσωπική στοχοποίηση».

Επισήμανε ότι «το θέμα Βαρουφάκη παίζεται επί 15 ημέρες», πρόσθεσε, υπό την μορφή ερωτήματος «είναι κριτική αυτό που ασκείται στον Βαρουφάκη;» τονίζοντας ότι το όλο κλίμα παίζει βασικό ρόλο στην στοχοποίηση του.

Υπογράμμισε ότι ο κ. Βαρουφάκης διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές του και καμία λιγότερη.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «δεν ξέρουμε αν θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup», διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «μέσα στο Eurogroup είναι πάντα οι υπουργοί Οικονομικών» και προσθέτοντας ότι τον κ. Βαρουφάκη μπορεί να συνοδεύει ο κ. Δραγασάκης.

Ο κ. Φλαμπουράρης, τόνισε ότι εκείνο που έχει πρωτίστως σημασία είναι η εξεύρεση λύσης, με τον κ. Βαρουφάκη να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ από τον... Μάρτιο

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και φέρνει την εκκαθάρισή του αρκετά νωρίτερα μέσα…