ΔΝΤ: Προειδοποιεί για "άτακτη" διόρθωση των τιμών των κατοικιών στην Ευρώπη λόγω επιτοκίων

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για "άτακτη" διόρθωση των τιμών των κατοικιών στην Ευρώπη λόγω επιτοκίων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Παρασκευή για "άτακτη" διόρθωση των τιμών των κατοικιών στην Ευρώπη, σε μια εποχή που η περιοχή αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό.

Στις τελευταίες περιφερειακές οικονομικές προοπτικές του για την Ευρώπη, το ΔΝΤ ανέφερε ότι μια καθοδική διόρθωση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές κατοικιών, αλλά η πτώση αυτή θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν περαιτέρω τα επιτόκια.

"Άτακτες διορθώσεις στις αγορές ακινήτων θα μπορούσαν να συμβούν ακόμη και αν αποφευχθεί η ευρύτερη χρηματοπιστωτική δυσπραγία. Μια διόρθωση της αγοράς κατοικιών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, καθώς και στη Σουηδία, όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν περισσότερο από 6% το 2022", ανέφερε το Ταμείο.

"Η μείωση των τιμών των κατοικιών θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν οι αγορές αναπροσαρμόσουν τους κινδύνους πληθωρισμού και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες περιοριστούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτές οι μειώσεις των τιμών θα είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των τραπεζών", πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Οι πληρωμές στεγαστικών δανείων μπορεί επίσης να αυξηθούν, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια σε προσπάθειες να μειώσουν τα επίπεδα του πληθωρισμού. Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων μπορεί να έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για να ξοδέψουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν ακόμη και να φτάσουν σε σημείο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις πιστώσεις τους. Οι τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να δυσκολευτούν σε ένα περιβάλλον όπου οι αποπληρωμές δεν γίνονται.

"Τα εμπειρικά μοντέλα που συνδέουν τις τιμές των κατοικιών με τις θεμελιώδεις κινητήριες δυνάμεις τους υποδεικνύουν υπερτίμηση της τάξης του 15-20% στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, με τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων να εξακολουθούν να αυξάνονται και τα πραγματικά εισοδήματα να υποβαθμίζονται από τον πληθωρισμό, οι τιμές των κατοικιών μειώνονται πρόσφατα σε πολλές αγορές", αναφέρει το Ταμείο.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2015. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

"Τα γενικά προβλήματα με τις τιμές των κατοικιών υπάρχουν σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στις χώρες με υψηλό χρέος, και πρέπει να αντιμετωπιστούν με εποπτεία. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με τεστ αντοχής, πρέπει να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά", δήλωσε στο CNBC στη Σουηδία ο Alfred Kammer, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Περαιτέρω προκλήσεις με τον πληθωρισμό

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω προκλήσεις με τον πληθωρισμό. Το ΔΝΤ αναμένει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 5,3% στη ζώνη του ευρώ φέτος και 2,9% το επόμενο έτος - πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%.

"Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σχετικά νωρίς και πρέπει να τα διατηρήσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024. Αναμένουμε να επιστρέψουμε στον στόχο του πληθωρισμού του 2% κατά τη διάρκεια του 2025", δήλωσε ο Kammer στο CNBC.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και ένα από τα μέλη της πρότεινε πρόσφατα ότι μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης δεν αποκλείεται. Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε μια πορεία ανόδου τον Ιούλιο του 2022, όταν έφερε το βασικό της επιτόκιο από το -0,5% στο 0. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο 3%.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ έδειξαν ότι ο γενικός ρυθμός υποχώρησε στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο. Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, παρουσίασε μικρή αύξηση κατά την ίδια περίοδο.

"Απαιτείται περαιτέρω σύσφιξη και όταν έχει επιτευχθεί ο τελικός ρυθμός, αυτός ο τελικός ρυθμός πρέπει να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διότι ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι (...) υψηλός και είναι πολύ επίμονος. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να διακόπτεις μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού πολύ νωρίς ή να την εγκαταλείπεις πολύ νωρίς, διότι αν χρειαστεί να το κάνεις για δεύτερη φορά, το κόστος για την οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερο", δήλωσε ο Κάμερ.

Στη Σουηδία, όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σημαντικά το τελευταίο έτος, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερα περιθώρια για αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, ο συνολικός πληθωρισμός εκτιμάται στο 6,8% φέτος και στο 2,3% το επόμενο έτος.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον γενικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 6,8% φέτος και στο 3% το 2023.

Εν μέσω αυτών των προβλέψεων, το ΔΝΤ πρότεινε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

"Ο υψηλός και ενδεχομένως πιο επίμονος από τον αναμενόμενο υποκείμενος πληθωρισμός απαιτεί σφιχτή νομισματική πολιτική, έως ότου ο πυρήνας του πληθωρισμού επιστρέψει αδιαμφισβήτητα στους στόχους της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό", ανέφερε το Ταμείο.

Πηγη: CNBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ