Γιατί τα στελέχη του Τ.Χ.Σ. ζητούν αμνηστία!!!

Γιατί τα στελέχη του Τ.Χ.Σ. ζητούν αμνηστία!!!
Νέο νόμο για την «ανακεφαλαιοποίηση Νο 2» αναμένεται να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση έως το τέλος του χρόνου, με στόχο να «νομιμοποιήσει» την ενίσχυση των τραπεζών με νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν και που το ακριβές ύψος τους θα προκύψει από το αποτέλεσμα των stress test που διενεργεί αυτή την περίοδο η blackrock για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Και αυτό γιατί ο προηγούμενος δεν είναι πλέον σε ισχύ.


Η Eurobank, που σύμφωνα με την κα Αναστασία Σακελλαρίου διευθύνουσα σύμβουλο του Τ.Χ.Σ. θα χρειαστεί περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα επιπλέον κεφάλαια που θα προκύψουν από την Βlackrock, θα πρέπει να τα εξασφαλίσει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Μαρτίου του 2014, με τη συμμετοχή στρατηγικού ή στρατηγικών επενδυτών.


Και εδώ είναι που αρχίζουν τα «δύσκολα». Και αυτό γιατί η στάση του Τ.Χ.Σ. για το αν θα ασκήσει τα δικαιώματα του ή όχι στην Α.Μ.Κ. θα καθορίσει πιο θα είναι το μέλλον της τράπεζας. Αν δηλαδή θα παραμείνει δημόσια ή θα περάσει σε χέρια ιδιωτών. Για το ποια θα είναι η στάση του Ταμείου, θα μάθουμε όταν «περάσει» από τη βουλή ο νέος νόμος για την «ανακεφαλαιοποίηση Νο 2» και αν θα περιλαμβάνει την διάταξη για την «αμνηστία».


Διότι, η διοίκηση του Τ.Χ.Σ. ζήτησε από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διάταξη που θα δίνει την δυνατότητα στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου και σε μέλη της διοίκησης του να λαμβάνουν αποφάσεις για την διαχείριση των συμμετοχών του Ταμείου (σ.σ. το ΤΧΣ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των τραπεζών) σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά την δεδομένη στιγμή που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.


Για παράδειγμα αν η διοίκηση του Ταμείου αποφασίσει να μην μπει στην αύξηση της Eurobank, αυτόματα θα χάσει μεγάλος μέρος της αξίας του ποσοστού που κατέχει λόγω Dilution. Ενδέχεται λοιπόν κάποιοι να ζητήσουν την αστική ή και ποινική δίωξη των μελών του. Ετσι, όπως είπε η κα Σακελλαρίου θα πρέπει να έχουν μια άτυπη «αμνηστία» όποιες και να είναι οι αποφάσεις τους. Διαφορετικά πρόσθεσε η πρόεδρος, τα μέλη θα ψηφίσουν κατά συνείδηση με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι το μαξιλάρι που έχει αυτή τη στιγμή το Τ.Χ.Σ από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε από τον ESM ανέρχονται σε 10 με 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ