ΠΙΣ: Προειδοποίηση για ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά - Αναστολή λειτουργίας δύο φαρμακαποθηκών

ΠΙΣ: Προειδοποίηση για ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά - Αναστολή λειτουργίας δύο φαρμακαποθηκών

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένoνται κατά το νέο έτος παγκοσμίως, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας , η οποία όπως αναφέρει “φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση”.

Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, “στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση“, αναφέρει ο ΠΙΣ.

Επίσης κάνει λόγο για “αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς“.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει “άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους“.

Την ίδια ώρα, στην αναστολή λειτουργίας δύο φαρμακαποθηκών αναφέρεται σε ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων και τα μέτρα που λαμβάνει το υπ. Υγείας για να τις αντιμετωπίσει.

Συγκεκριμένα αναφέρει «Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης και μειωμένης παραγωγής, κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία. Οι εντολές σαφείς: αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε 2 φαρμακαποθήκες. Ο έλεγχος αφορά όλους, φάρμ. εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ