Σ. Τσιόδρας: Λόγω του εμβολιασμού αποφύγαμε 39.000 θανάτους

Σ. Τσιόδρας: Λόγω του εμβολιασμού αποφύγαμε 39.000 θανάτους

Προειδοποίηση για υποπαραλλαγές του κορονοϊού, με πιθανή αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγής του εμβολιασμού.

Στη σημασία του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν υποπαραλλαγές του κορωνοϊού, με πιθανή αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγής του εμβολιασμού.

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, είπε ότι λόγω του εμβολιασμού αποφύγαμε την καταγραφή 39.000 θανάτων.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «υπολογίζεται ότι κοντά στο 80% του πληθυσμού της Ευρώπης, έχει προσβληθεί και άρα το φαινόμενο της υβριδικής ανοσίας σε συνδυασμό με την έλευση του καλοκαιριού θα συμβάλλουν στη χαμηλότερη κυκλοφορία του ιού».

Η πανδημία κορονοϊού συνεχίζει να θεωρείται γεγονός δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ξεκαθάρισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε:

«Η πανδημία σάρωσε την υφήλιο χωρίς να κάνει διακρίσεις, με τη διασπορά ιδιαιτέρως μεταδοτικών στελεχών» και πρόσθεσε πως δυστυχώς, η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο και άρα υπάρχουν ακόμα συνθήκες ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων του ιού.

«Δύο χρονιά μετά μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς και μέτρα που διευκολύνουν καλό αερισμό και αυξάνουν ποιότητα του αέρα περιορίζουν τη διασπορά. Ο εμβολιασμός , όμως, επηρέασε καταλυτικά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας ,διεθνώς όσο και στην Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι «το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί», αναφέροντας πως αναμένεται να υπάρξουν υποπαραλλαγές του ιού, με ενδεχομένως αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγής του εμβολιασμού.

«Είναι άρα απαραίτητη η επιδημιολογική επιτήρηση για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών του ιού» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ