ΠΦΣ: Ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά

 ΠΦΣ: Ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά

Καθημερινά λείπουν 100 με 150 σκευάσματα ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

 

Ελλείψεις βασικών φαρμάκων και φαρμάκων χρόνιων παθήσεων από τα ράφια των φαρμακείων, υπάρχουν στην αγορά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά. Καθημερινά λείπουν 100 με 150 σκευάσματα ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Βαλτάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα έχει διογκωθεί σε υπέρτατο βαθμό». Επέρριψε ευθύνες για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά σε κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες, αλλά και τον ΕΟΦ, εκφράζοντας τον προβληματισμό του «για δυσκολία από την πολιτεία να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους όπως πχ. για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ή να νομοθετήσει νέους».
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ μίλησε για κορυφαίο πρόβλημα στο χώρο της Υγείας που δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες διαρκώς επιδεινώνεται. Ελλειπτικά φάρμακα, πρόσθεσε, υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, «είναι ένας, ότι είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ανάλογα με την ζήτηση που υπάρχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους τιμοκαταλόγους που κυκλοφορούν και αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για «επιχειρηματικότητα», διαμορφώνονται και οι ελλείψεις στην χώρα μας», τόνισε.
Ενδεικτικά ανέφερε τις τιμές σε ελλειπτικά φάρμακα στην Ελλάδα και στην Γερμανία, όπως φάρμακο για Πάρκινσον στη Γερμανία η τιμή του είναι 330,51 ευρώ και στην Ελλάδα 113,63, βρογχοδιασταλτικό στη Γερμανία η τιμή του είναι 15,55 ευρώ και στην Ελλάδα 2,20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ