Κορωνοϊός: Ποια χώρα είναι πρώτη στον εμβολιασμό των παιδιών;

Κορωνοϊός: Ποια χώρα είναι πρώτη στον εμβολιασμό των παιδιών;

Οι Σουηδοί το απέρριψαν

Ο Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί σύντομα να το εγκρίνουν, οι Κινέζοι ξεκίνησαν, αλλά οι Κουβανοί έχουν ήδη εμβολιάσει σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά κατά του Covid.

Η Κούβα είναι η μόνη χώρα που εμβολιάζει νήπια ηλικίας από δύο ετών κατά του ιού. Σήμερα στη χώρα έχουν εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 95% των νέων ηλικίας 2 έως 18 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας.

«Παρόλο που ο Covid πλήττει τα παιδιά λιγότερο σοβαρά, είναι ένας σημαντικός παράγοντας μετάδοσης», δήλωσε ο Δρ Gerardo Guillén που ηγείται της παραγωγής του εγχώριου εμβολίου του Abdala.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο εμβολιασμός των παιδιών σε συνδυασμό με ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά εμβολιασμού κατά του Covid στο γενικό πληθυσμό και το «τείχος ανοσίας» που δημιουργήθηκε μετά από μια τεράστια έξαρση που πυροδότησε η παραλλαγή Δέλτα το περασμένο καλοκαίρι, συνέβαλαν σημαντικά στα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης που καταγράφονται στην Κούβα συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατά την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον.

Με υψηλή εμπιστοσύνη στο κοινοτικό σύστημα υγείας, και με ένα μονοκομματικό κράτος που εμποδίζει τα κινήματα κατά του εμβολίου να «ριζώσουν», οι Κουβανοί εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τα εμβόλια της χώρας τους. Ο εμβολιασμός μικρών παιδιών θεωρείται ευρέως ως κοινή λογική.

Στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, οι ηλικίες εμβολιασμού κατά του Covid μειώνονται επίσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συστήσει ότι εάν έχουν ήδη επιτευχθεί υψηλά επίπεδα κάλυψης στον ενήλικο πληθυσμό, οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού παιδιών ηλικίας έως πέντε ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Η Χιλή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβολιάζουν πλέον παιδιά τριών ετών.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες απορρίπτουν την τάση. Η σουηδική υπηρεσία υγείας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην προτείνει τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 11 ετών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν «σαφή οφέλη».

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν οφέλη από τον εμβολιασμό μικρών παιδιών, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν. πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ