Έκτακτη συνεδρίαση αυτή την ώρα της Επιτροπής Ειδικών για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας

Έκτακτη συνεδρίαση αυτή την ώρα της Επιτροπής Ειδικών για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας

Την ώρα που η Κομισιόν συστήνει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες της νότιας Αφρικής, ο ΠΟΥ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 14:00 η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετασθούν τα έως τώρα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας και να κριθεί αν είναι αναγκαίο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα και να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες για ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει πλέον να ληφθούν έκτακτοι περιορισμοί στα αεροπορικά ταξίδια προς την περιοχή της νοτίου Αφρικής λόγω της συγκεκριμένης μετάλλαξης του ιού.

Η σύσταση της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Για τον λόγο αυτόν θα συζητήσουμε νωρίς το απόγευμα κατά την συνάντηση όλων των χωρών μελών την εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ήδη η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες, αντιδρώντας στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε ορισμένες αφρικανικές χώρες.

Επίσης, η Βρετανία και η Ολλανδία έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις πτήσεις σε μία σειρά από νοτιοαφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Μποτσουάνα και η Νότια Αφρική.

Στο Ισραήλ, όπου εντοπίστηκε κρούσμα του στελέχους B.1.1.529, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του βρίσκεται «στα πρόθυρα έκτακτης ανάγκης».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος και «συστήνει στις χώρες να εφαρμόζουν μία προσέγγιση «βάσει κινδύνου» αναφορικά με τη λήψη ταξιδιωτικών μέτρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ