Λάρισα: Πρόστιμο 3.000 ευρώ στη γυναικολόγο που προέτρεπε πολίτες να μην εμβολιαστούν

Λάρισα: Πρόστιμο 3.000 ευρώ στη γυναικολόγο που προέτρεπε πολίτες να μην εμβολιαστούν

Βαρύ πειθαρχικό πρόστιμο από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισσας στη 42χρονη γυναικολόγο - μαιευτήρα για διασπορά fake news και παραβίαση της Ιατρικής Δεοντολογίας.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, σε γυναικολόγο – μαιευτήρα η οποία με δηλώσεις της στον Τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέτρεπε του πολίτες να μην εμβολιαστούν, παραβιάζοντας Κώδικες της Ιατρικής Δεοντολογίας.

«Ήταν παραδειγματική η τιμωρία της σε αυτό τον βαθμό, καθώς το πειθαρχικό συμβούλιο του προέδρου, μπορεί να επιβάλλει από γραπτή επίπληξη μέχρι και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ», είπε μιλώντας στο GRTimes ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Λάρισα: Στο Πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου η γιατρός - αρνήτρια των εμβολιασμών

Πρόσθεσε δε, ότι η κλήση της γυναικολόγου σε απολογία έγινε έπειτα από «προσωπικές αναρτήσεις που η ίδια η γιατρός έκανε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, για δηλώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ και έπειτα από καταγγελίες πολιτών. Κάθε δημόσια εμφάνιση γιατρού στον Τύπο, θα πρέπει να αφορά το γνωστικό του αντικείμενο, ενώ απαγορεύονται η μη επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, που παραπληροφορούν τους πολίτες και μειώνουν την αξιοπιστία του ιατρικού κόσμου».

Σάλος στη Λάρισα με την ανάρτηση γυναικολόγου κατά του εμβολίου της Pfizer

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ξεκαθάρισε επίσης πως «εάν ασκηθεί έφεση από την πλευρά της γιατρού, τότε η υπόθεση θα πάει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΣΛ και εκεί οι ποινές είναι αμείλικτες. Εάν αποδειχθούν στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν την επιβολή κυρώσεων, τότε το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 20.000 ευρώ ενώ προβλέπεται και αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από δύο έως τρία χρόνια. Εάν και σε αυτόν τον βαθμό εφεσιβάλλει την απόφαση τότε φτάνει στην κα. Παγώνη που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και οριστική αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος».

Το θέμα με την γυναικολόγο δεν είναι τωρινό, όμως την εποχή που συνέβη -όπως αναφέρει ο Κ. Γιαννόπουλος στο GRTimes– «δημιούργησε πολύ μεγάλο θέμα. Επηρέασε πολύ κόσμο, ενώ η αναπαραγωγή των δηλώσεων είχε σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή μας, η οποία αρχικά είχε πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

Τι ορίζει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας

Σύμφωνα με όσα παραθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το γεγονός, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας σε θέματα διασποράς fake news από γιατρό ορίζει τα παρακάτω.

«Η ενημέρωση του κοινού από τους γιατρούς σε θέματα της ειδικότητας ή του γνωστικού τους αντικειμένου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την Ιατρική Δεοντολογία. Η ενημέρωση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα.

Η παρουσία του ιατρού πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία για την ενημέρωση πλαίσια και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκρύπτεται σκοπός διαφήμισης.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού σε θέματα υγείας. Η συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιατρική ηθική, επιστήμη και δεοντολογία ή που μπορεί να κλονίσει την πίστη της κοινωνίας προς το ιατρικό λειτούργημα, κατά τη νομοθεσία αποτελεί μείζον ιατρικό πειθαρχικό παράπτωμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ