Σχέδιο νόμου για την φαρμακευτική κάνναβη

 Σχέδιο νόμου για την φαρμακευτική κάνναβη

 

Σε θετική κατεύθυνση λένε οι παράγοντες της αγοράς

 

Την αποτίμηση ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC)» κινείται σε θετική κατεύθυνση, έκαναν στην πλειοψηφία τους οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν σε ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ παράλληλα προχώρησαν και σε σειρά προτάσεων για την περαιτέρω βελτίωσή του.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, ανέφερε πως η συμμετοχή του οργανισμού στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου, αφορούσε τις προδιαγραφές, κυρίως για την πιστοποίηση της παραγωγής των μονάδων σε επίπεδο ουσιών, καθώς και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν σαν τελικά προϊόντα. Η εισήγηση του οργανισμού έγινε μετά από μήνες διαβουλεύσεων, Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, διευκρίνισε ότι σήμερα μιλάμε για τη φαρμακευτική κάνναβη και αυτό σημαίνει ότι αναφερόμαστε σε σκευάσματα που θα έχουν έλαιο, αλλά όχι και ψυχοτρόπες ουσίες. Εξήγησε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης που να κυκλοφορεί επισήμως και να έχει αδειοδοτηθεί στην Ελλάδα, γιατί δεν έχουν υπάρξει σχετικές αιτήσεις. Αναφορικά με την επιτροπή Κάνναβης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πως εμείς ήμασταν οι πρώτοι που φωνάζαμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει όπως υπάρχει σε όλες τις χώρες. Σχετικά με την εισήγηση του ΕΟΦ για την ποσότητα των 30 γραμμαρίων τελικού προϊόντος ανά σκεύασμα που προβλέπει το νομοσχέδιο, ανέφερε πως ο καθορισμός αυτός έγινε με βάση τη δοσολογία, όπως αυτή ορίζεται επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο, και μάλιστα πως κάναμε μια υπέρβαση και δώσαμε τα 30 γραμμάρια, έναντι των 15 γραμμαρίων τα οποία επιτρέπει η Πορτογαλία.

Ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, καθ. Χρήστος Κουιμτσίδης, επισήμανε πως η χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους, είναι διεθνώς κατοχυρωμένη. Για την προστασία της ελληνικής και της διεθνούς κοινότητας από την παρεκτροπή των προϊόντων κάνναβης προς ψυχαγωγική χρήση, ανέφερε ότι μπορεί να εξασφαλιστεί με ένα αυστηρό πλαίσιο, το οποίο όμως δεν θα σταματάει, ούτε την ερευνητική διαδικασία, αλλά ούτε και την πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική κάνναβη.

Ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας, Δημήτρης Μπιλάλης, ανέφερε πως χαίρεται που σήμερα γίνεται το τρίτο ουσιαστικά βήμα μετά από τον νόμο του 2018. Βήμα-βήμα κερδίζεται η προσπάθεια της κάνναβης, εκτίμησε. Σχετικά με το θέμα της ποσότητας τελικού προϊόντος ανά σκεύασμα, ο καθηγητής είπε ότι η ποσότητα των 30 γραμμαρίων θα πρέπει να ανέλθει στα 60 έως 90 γραμμάρια, ώστε να μπορεί να εξάγεται ολόκληρη η ταξιαρχία του φυτού, χωρίς να χρειάζεται να την τεμαχίσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ