Στον δρόμο για την παραλία με… ασφάλεια

Στον δρόμο για την παραλία με… ασφάλεια

Οι θερμοκρασίες στα μέσα Μαΐου θύμισαν Ιούλιο και Αύγουστο και πολλοί έσπευσαν να κάνουν το πρώτο μπάνιο της χρονιάς σε παραλίες, οργανωμένες και μη.

Η επαναλειτουργία των 515 οργανωμένων παραλιών σε όλη τη χώρα λαμβάνει βεβαίως υπόψιν τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι οποίοι υπενθυμίζουν πως:

  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
  • Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
  • Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές
  • ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Πέρα από τα μέτρα προστασίας, επισημαίνεται επίσης ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να… ξεγελάσουν το θερμόμετρο. Η υπερθερμία μπορεί κάποιες φορές να θεωρηθεί ως πυρετός αλλά πριν σας καταλάβει το οποιοδήποτε άγχος ξεκουραστείτε σε ένα δροσερό περιβάλλον για τουλάχιστον 30 λεπτά και ενυδατωθείτε, αποφεύγοντας τα σακχαρούχα, αλκοολούχα ή καφεϊνούχα ποτά. Αν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και αισθανθείτε καλύτερα μετά από ανάπαυση σε δροσερό περιβάλλον, μάλλον σχετίζεται με θερμικό στρες.

Βεβαίως τα μέτρα για την αποφυγή του συγχωρτισμού θα συνεχίσουν να ισχύουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται από τις σελίδες του ΕΟΔΥ και από την ειδική ενημερωτική πλατφόρμα που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό με ενημέρωση για όλα τα θέματα σχετικά με την προστασία από τον κορονοϊό.

Βεβαίως οι οδηγίες για την ασφάλειά όλων μας δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για να ξεχάσουμε τους βασικούς κανόνες για να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τον ήλιο και τη θάλασσα. Οι ειδικοί συνιστούν μεταξύ άλλων την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες, τη συχνή χρήση αντιηλιακού και τη συχνή ενυδάτωση και την αποφυγή της κολύμβησης αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού. Ευνόητο είναι επίσης πως φροντίζουμε να συγκεντρώνουμε τα σκουπίδια μας και να τα εναποθέτουμε σε κάποιον κάδο, ώστε να αφήνουμε την παραλία ακριβώς όπως τη βρήκαμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ