Αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα, που δεν φαντάζεστε

Αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα, που δεν φαντάζεστε
Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για το κορμί σας; Ξέρετε ακριβώς πως γίνεται, μια σκέψη, ή μια κίνηση; Ξέρετε πόσα οστά έχουμε, ή πόσα μέτρα είναι το έντερο ενός ανθρώπου, εάν ξετυλιχθεί;

Ξέρετε τι βάρος έχουν όλοι μαζί οι ανθρώπινοι μύες, ή από πόσα εκατομμύρια κύτταρα αποτελούμαστε; Γνωρίζετε ποιο είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος; Πόσο σάλιο παράγουμε σε όλη τη ζωή μας; Οι αριθμοί που θα διαβάσετε θα σας αφήσουν άφωνους. Το ανθρώπινο σώμα είναι κάτι μαγικό και οι λειτουργίες του ακόμη πιο μαγικές...
Για να μην σας κρατάμε σε αγωνία λοιπόν σας λέμε καταρχήν ότι το ανθρώπινο σώμα, αποτελείται από:
100 τρισεκατομμύρια κύτταρα,
έχει 22 εσωτερικά όργανα,
206 οστά και
200 μύες που εκτελούν τις εντολές του εγκεφάλου.
Το μεγαλύτερο όργανο ενός ανθρώπου ξέρετε ποιο είναι; Δεν φαντάζεστε. Είναι το δέρμα. Ο μέσος ενήλικος άνθρωπος έχει περίπου 2-4 τετραγωνικά δέρμα (εάν γδαρθεί). Επίσης το ξέρετε ότι το δέρμα μας ανανεώνεται συνεχώς και αποβάλλεται, πέφτει. Μάλιστα κάθε χρόνο χάνουμε 6 κιλά και 800 γραμμάρια δέρματος (το οποίο φυσικά αντικαθίσταται), ενώ ένας άνθρωπος μέχρι τα 70 του χρόνια θα έχει χάσει συνολικά 47 κιλά δέρματος.
Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι ο κάθε άνθρωπος είχε ένα και μοναδικό δαχτυλικό αποτύπωμα. Από τα περίπου 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζούμε στη γη, κανένα δαχτυλικό αποτύπωμα δεν μοιάζει με του άλλου. Λοιπόν δεν είναι αυτό το μοναδικό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και η γλώσσα με τις αυλακώσεις της είναι μοναδική, έχει ένα μοναδικό αποτύπωμα για κάθε άνθρωπο.
Σας είπαμε ότι τα κόκαλα του ανθρώπου είναι 206 στο σύνολο τους. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα μωρά παιδιά. Ναι καλά διαβάσατε τα μωρά έχουν συνολικά 350 κόκαλα. Και εάν αναρωτιέστε πως συμβαίνει αυτό σας λέμε ότι πολλά από τα οστά των μωρών καθώς αναπτύσσονται, ενώνονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μένουν στο τέλος 206.
Και μιας που αναφερόμαστε στα κόκαλα, πρέπει να σας πούμε ότι το υγιές οστό είναι από τα πιο ανθεκτικά μέρη του σώματος μας. Έρευνες έδειξαν ότι ένα οστό με διαστάσεις όσο ένα σπιρτόκουτο, μπορεί να αντέξει βάρος μέχρι και 4 φορές περισσότερο από ότι αντέχει ένα μπλοκ σκυροδέματος (με παρόμοιο μέγεθος). Δηλαδή μπορεί να υποστηρίξει βάρος 9 τόνων.
Τα πεπτικά υγρά στο στομάχι είναι ισχυρότατα. Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορούν να λιώσουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να λιώσουν ακόμη και κράματα ψευδαργύρου. Και εάν αναρωτιέστε τι συμβαίνει με τα τοιχώματα σας λέμε ότι τα τοιχώματα του στομάχου, ανανεώνονται κάθε 4 ημέρες για να μην καταστραφούν από τα ισχυρά οξέα.
Εάν κάναμε ένα παράξενο πείραμα και συγκεντρώναμε όλο το σάλιο που θα παράξει ένας άνθρωπος από την ημέρα που θα γεννηθεί μέχρι να πεθάνει, τότε θα μπορούσαμε να γεμίσουμε 2 πισίνες. Συνολικά ο άνθρωπος, στη ζωή του, θα παράξει 25.000 λίτρα σάλιου.
Είμαστε γεμάτοι τρίχες σαν χιμπατζήδες. Πραγματικά έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό τριχών με τους χιμπατζήδες, απλωμένες σε ολόκληρο το κορμί μας. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η ανθρώπινη τρίχα εκτός από το κεφάλι και τα γεννητικά όργανα, είναι εξαιρετικά λεπτή που σχεδόν καθίσταται αόρατη, σε σχέση με τις τρίχες του χιμπατζή.
Χωρίς νερό και χωρίς τροφή δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Αυτό το ξέρει ο καθένας. Ειδικά χωρίς νερό στις 48 ώρες ξεκινάνε τα προβλήματα. Έχετε αναρωτηθεί πόσες ημέρες μπορούμε να ζήσουμε δίχως ύπνο; Στα 11 μερόνυχτα αϋπνίας, ο οργανισμός μας δεν αντέχει άλλο. Οι λειτουργίες του εγκεφάλου και τις καρδιάς, απορρυθμίζονται και αποχαιρετούμε τον μάταιο τούτο κόσμο.

Ξέρετε ότι οι βλεφαρίδες μας μπορούν να γεμίσουν ακάρεα; Γνωρίζετε πόσες μυρωδιές μπορεί να συλλάβει η μύτη μας; Μήπως να σας πούμε πόσα ποτήρια με ιδρώτα μπορεί να γεμίσουν τα πόδια μας όταν ιδρώνουν; Οι αριθμοί που θα διαβάσετε θα σας αφήσουν άφωνους. Το ανθρώπινο σώμα είναι κάτι μαγικό και οι λειτουργίες του ακόμη πιο μαγικές...
Συνεχίζουμε λοιπόν την περιπλάνηση μας στο ανθρώπινο σώμα και σας λέμε ότι στους πνεύμονες υπάρχουν περισσότερα από 300.000.000 τριχοειδή αγγεία. Επιστήμονες με ένα ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή κατάφεραν να μετρήσουν το μήκος όλων αυτών των αγγείων εάν με κάποιο τρόπο καταφέρναμε να τα ξετυλίξουμε. Φαντάζεστε πόσο; Μπορεί να καλύψουν μια απόσταση μεγαλύτερη των 1800 χιλιομέτρων. Δηλαδή ίση με την απόσταση Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Αθήνα και πάλι Θεσσαλονίκη.
Και μιας και αναφερόμαστε σε αποστάσεις, γνωρίζετε πόση απόσταση θα διανύσει το αίμα ενός ανθρώπου από την ημέρα που θα γεννηθεί μέχρι και την ώρα που θα φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο. (Αναφερόμαστε συνολικά στο αίμα που ρέει τόσο στις αρτηρίες, όσο και στις φλέβες). Λοιπόν κρατηθείτε. Το αίμα θα διανύσει μια συνολική απόσταση 60.000 χιλιομέτρων. Και εάν σας φαίνεται τεράστιο το νούμερο σκεφτείτε ότι κάθε φορά που περπατάμε τόσο περισσότερο λιώνουμε λίπος και τόσο πιο γρήγορα κυκλοφορεί το αίμα μέσα μας...
Μπορεί η όσφρηση μας να μην συγκρίνεται με εκείνη των ζώων. Για παράδειγμα του σκύλου, αλλά δεν παύει να έχουμε μια αρκετά δυνατή μύτη. Μάλιστα τα εσωτερικά της κύτταρα μπορεί να γίνουν αποδέκτες, να καταγράψουν και να “θυμηθούν” μέχρι και 50.000 διαφορετικές μυρωδιές.
Το κορμί μας ιδρώνει και αποβάλλει τον ιδρώτα αυτό με διάφορες διαδικασίες. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι στα πόδια μας υπάρχουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ιδρωτοποιοί αδένες; Αυτοί όταν το πόδι ιδρώνει μπορεί εν δυνάμει να παράξουν ιδρώτα που μπορεί να γεμίσει 2 ποτήρια.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τα ακάρεα εμφανίζονται στο μαξιλάρι και στο στρώμα όπου κοιμόμαστε. Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ακάρεα (για την ακρίβεια ένα είδος ακάρεων), μπορεί να εμφανιστεί και στις ανθρώπινες βλεφαρίδες. Είναι εντελώς διάφανα και εντοπίζονται δύσκολα αφού το μήκος τους δεν ξεπερνάει το 1/30 (ένα τριακοστό) του χιλιοστού. Λατρεύουν να κάνουν τις αποικίες τους στη βάση της βλεφαρίδας ή ακόμη και στα φρύδια και είναι ορατά μόνο με μικροσκόπιο. Σαν τροφή τα ακάρεα έχουν το σμίγμα που παράγεται από την τρίχα.
Οι κινήσεις που κάνει καθημερινά το μάτι, για να δει, για να διαβάσει, όταν ανοιγοκλείνει, όλες γενικά οι κινήσεις που κάνει από το πρωί που θα ξυπνήσουμε, μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούμε είναι περίπου 100.000 τη μέρα. Οι μύες του ματιού δηλαδή το κινούν 100.000 φορές τη μέρα κάτι που εάν μεταφραστεί σε κίνηση, ισούται (θεωρητικά) με την κίνηση που θα έκαναν οι μύες του ποδιού εάν περπατούσαν 60 χιλιόμετρα τη μέρα.


Από την iatropedia