Καμπουρίδου (ΔΙΑΣ): Άλμα 700% στις άμεσες μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS

Καμπουρίδου (ΔΙΑΣ): Άλμα 700% στις άμεσες μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, το IRIS αριθμούσε 1,3 εκατ. χρήστες έναντι 500.000 χρηστών δύο χρόνια νωρίτερα»

«Το 2022 αναμένουμε να διακανονιστούν από τη ΔΙΑΣ 370 εκατ. συναλλαγές περίπου, αξίας 400 δισ. ευρώ», σημείωσε η CEO της ΔΙΑΣ κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου στο 4th Digital Banking & Payments Conference στην Κύπρο στις 06.10.22.

Οπως τόνισε «ειδικά για το IRIS, τα στοιχεία Σεπτεμβρίου δείχνουν άλμα 700% στις μηνιαίες συναλλαγές σε διετή βάση, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια απήχηση που έχει το προϊόν στο ελληνικό κοινό. Ειδικότερα, τον φετινό Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν περίπου 600.000 συναλλαγές IRIS άμεσων μεταφορών χρημάτων, έναντι 75.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση στον αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μέσω του mobile banking της τράπεζάς τους. Στις 30 Σεπτεμβρίου, το IRIS αριθμούσε 1,3 εκατ. χρήστες έναντι 500.000 χρηστών δύο χρόνια νωρίτερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι 80.000 εξ αυτών των χρηστών αντιστοιχούν σε επαγγελματίες.

Το IRIS προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα με διαισθητικό τρόπο, άμεσα και εύκολα. Ένα δημοφιλές παράδειγμα είναι η μεταφορά χρημάτων ανάμεσα σε φίλους που θέλουν να μοιραστούν τον λογαριασμό σε ένα εστιατόριο ή η αγορά εισιτηρίων στο γκισέ μιας συναυλίας. Άλλο παράδειγμα είναι η πληρωμή ενός επαγγελματία (π.χ. υδραυλικού) ή μιας μικρής επιχείρησης (π.χ. περίπτερο) με μεταφορά των χρημάτων απευθείας και εντός δευτερολέπτων στον λογαριασμό του μέσω κινητού και χωρίς τη χρήση IBAN.

Στη ΔΙΑΣ πιστεύουμε στην εξωστρέφεια, στις ανοιχτές λύσεις. Η λύση IRIS «κουμπώνει» με τους πελάτες όλων των τραπεζών και δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ιδιαίτερη ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσουν. Αρκεί να το ενεργοποιήσουν στο mobile banking app που χρησιμοποιούν. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα προϊόν που έρχεται να αντικαταστήσει τα μετρητά ή ακόμη και τη χρήση των καρτών. Την τεράστια δυναμική του IRIS “δείχνουν” οι αντίστοιχες εφαρμογές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το «BLIK» στην Πολωνία, όπου αριθμεί 5.000.000 συναλλαγές την ημέρα!

Η «μαγεία» του IRIS είναι ότι δεν απαιτείται όλοι οι χρήστες να χρησιμοποιούν την ίδια τράπεζα, καθώς τα χρήματα μεταφέρονται εντός δευτερολέπτων ανεξαρτήτως τράπεζας. Θεωρούμε ότι αποτελεί το μέλλον των πληρωμών, καθώς αξιοποιεί πλήρως το TIPS, την υποδομή Instant Payments που υλοποιήθηκε πανευρωπαϊκά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.»

Ενίσχυση των συνεργασιών στην Κύπρο

«Η ΔΙΑΣ έχει σήμερα 50 συνδεδεμένα μέλη στα οποία, είμαι σε πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, ότι περιλαμβάνονται οκτώ κυπριακά Πιστωτικά Ιδρύματα και Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος. Στην Κύπρο καταγράψαμε σε διάστημα διετίας (Σεπτ. 2020 – Σεπτ. 2022) αύξηση συναλλαγών 184% γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των συνδεδεμένων μελών μας από τρία το 2021 σε οκτώ φέτος -και σύντομα θα επεκτείνουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες μας.

Με τη σύνδεση με τη ΔΙΑΣ, ένα πιστωτικό ή άλλο ίδρυμα αποκτά πρόσβαση στο πανευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πληρωμών TIPS και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μπορούμε να παρέχουμε και στα κυπριακά ιδρύματα αυτή τη δυνατότητα. Θα ήθελα να αναφέρω το παράδειγμα του Βελγίου όπου οι βελγικές τράπεζες έχουν έρθει σε συμφωνία με τον γαλλικό «ΔΙΑ» προκειμένου να διακανονίζει όλες τις συναλλαγές τους.

Εντός του 2023 αναμένουμε να συνδεθεί μαζί μας και η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να αξιοποιηθεί η δυνατότητα των άμεσων πληρωμών για τις συναλλαγές με το Δημόσιο, όπως εισπράξεις και πληρωμές οφειλών αλλά και καταβολή μισθών και συντάξεων μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.», τόνισε η CEO της ΔΙΑΣ κ. Σταυρούλας Καμπουρίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ