Βρέχει χρήμα από την ΕΚΤ αλλά η Ελλάδα... κρατάει ομπρέλα

Βρέχει χρήμα από την ΕΚΤ αλλά η Ελλάδα... κρατάει ομπρέλα

Με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν την «ξηρασία» που επικρατεί στην ελληνική οικονομία καθώς ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων που έχει διαθέσει η ΕΚΤ δεν φτάνει στις επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την περασμένη Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από τα 46 δισ. που είχαν στη διάθεσή τους οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες από την ΕΚΤ και από την αύξηση των καταθέσεων, στην πραγματική οικονομία έφτασαν όχι περισσότερα από 5 δισ. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, 18 δισ. κατατέθηκαν στην ΤτΕ, 11 δισ. χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή δανείων των ίδιων των τραπεζών και 12 δισ. τοποθετήθηκαν σε ομόλογα που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο. Ουσιαστικά μπορεί να «βρέχει λεφτά» από την ΕΚΤ αλλά η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις δίνεται με το σταγονόμετρο.

Για το ίδιο θέμα και μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου υποστήριξε πως «έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό μη φερέγγυων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο μας εμποδίζει να κάνουμε μία πιστωτική επέκταση που θα είναι σύμφωνη με τους εποπτικούς κανόνες, αλλά και με την έννοια του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, Δεν θα βάλουμε, δηλαδή, ένα νέο κύμα δανείων, τα οποία θα «κοκκινίσουν» την επόμενη ημέρα που θα τα δώσουμε. Οι τράπεζες έχουν κάνει, κάνουν και θα κάνουν συστηματικές προσπάθειες να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αποκτήσουν ξανά την φερεγγυότητά τους». Πρόσθεσε, δε, πως για το 2021 στόχος των τραπεζών είναι η παροχή χρηματοδοτήσεων άνω των 15 δισ. ενώ στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του για τη στάση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανέφερε πως «δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό οι επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια. Οι λόγοι που τα βασικά τραπεζικά κριτήρια ενδέχεται να μην ικανοποιούνται από αυτές τις οικονομικές μονάδες, είναι πολλοί: είτε γιατί έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες φορολογικές ή ασφαλιστικές εισφορές, είτε γιατί έχουν ξεπεράσει τα όρια των κρατικών επιχορηγήσεων, είτε έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ή γιατί είναι ήδη υπερδανεισμένες. Με άλλα λόγια, ανήκουν σε μια κατηγορία που για τις ανάγκες του δανεισμού τις καθιστά προβληματικές ως προς την πιθανότητα αποπληρωμής των συνολικών υποχρεώσεων τους». Το μήνυμα που εκπέμπεται από τις τράπεζες είναι πως δεν αναμένεται αλλαγή της στάσης τους και πως η παρούσα «ξηρασία» θα παραταθεί για αρκετό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ