Ζητείται λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

«Καμπανάκια» από Κομισιον, SSM και Τράπεζα της Ελλάδος

Ζητείται λύση για τα «κόκκινα» δάνεια


Ένα πέπλο «φόβου» καλύπτει την Ευρώπη για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών σε όλα τα κράτη μέλη. Στη νέα έκθεση της Κομισιόν αποτυπώνεται και η ζοφερή πραγματικότητα για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Κομισιόν προχωρεί στην κατεύθυνση λύσης του προβλήματος που προκάλεσε ο τεράστιος όγκος προβληματικών δανείων, τα οποία στην Ιταλία ανέρχονται στα 174 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα αναζητούνται τρόποι να επιταχυνθεί η επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, που διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα έχουν σπάσει τα κοντέρ, με αποτέλεσμα, ακόμα κι αν πετύχαιναν οι τράπεζες τους στόχους μείωσής τους ως το 2021, να απέχουν πολύ από τις υπόλοιπες χώρες.

Κατά την έκθεση, στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 46,9% στο 44,9%, με τη χώρα μας πάντως να διατηρεί την πρώτη θέση στην Ε.Ε. Ακολουθεί η Κύπρος με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία (11,7%), ενώ ακολουθούν η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%). Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 3,4% από 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Βασικός πυλώνας στο σχέδιο της Κομισιόν είναι και η δημιουργία εθνικών εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (Asset Management Companies). Οι εταιρείες αυτές θα βοηθήσουν τις τράπεζες να απελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θα μεταφερθούν σε εταιρείες-οχήματα, τα οποία θα μπορούν να συσταθούν είτε από μία, είτε από περισσότερες τράπεζες, είτε από τις δημόσιες αρχές σε κάθε κράτος-μέλος

Ο Γ. Στουρνάρας

Ως «ύψιστης σημασίας» ζήτημα χαρακτήρισε την ανάληψη επιπλέον ενεργειών από την πλευρά της Πολιτείας, των εποπτικών αρχών και των πιστωτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει αναθεωρημένους επιχειρησιακούς στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους, οι οποίοι καλύπτουν το διάστημα μέχρι το 2021.

Κατά την προσεχή περίοδο, αυξημένη συμβολή στη μείωση των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων αναμένεται να έχουν οι πωλήσεις δανείων, οι εισπράξεις δανείων, η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και οι επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων, ούτως ώστε το ποσοστό των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο σύνολο των ανοιγμάτων να υποχωρήσει σε περίπου 20% ή χαμηλότερα μέχρι το 2021.

Το ποσοστό αυτό όμως, παρότι σημαντικά χαμηλότερο του σημερινού, δεν παύει να είναι πολύ υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που σήμερα βρίσκεται κάτω από 4%.

Αναμένοντας τον SSM η ΤτΕ

Την ετυμηγορία του SSM περιμένει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.Η ΤτΕ παρουσίασε το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια στον SSM και στη συνέχεια οι τεχνοκράτες του εποπτικού φορέα θα προτείνουν πιθανές αλλαγές και βελτιώσεις, ενώ θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα υλοποίησης του σχεδίου. Σημειώνεται όμως ότι δεν είναι το μοναδικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, αφού και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εκπονήσει αντίστοιχο σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ