BOJ: Δύο μέρες συζητούσαν για νομισματική πολιτική και πληθωρισμό

BOJ: Δύο μέρες συζητούσαν για νομισματική πολιτική και πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε, επίσης, να διατηρήσει τα ισχυρά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για την επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμό, παρά τις παρεμβάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών

H Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της και έδωσε μία αισιόδοξη εικόνα για την οικονομία της χώρας, αν και χαμήλωσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο δημοσιονομικό έτος 2017, καθώς ο στόχος του 2% παραμένει ανέφικτος.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μετά τη διήμερη συνεδρίασή της ότι διατηρεί το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% και τον στόχο για την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων στο 0%. Αναθεώρησε, ωστόσο, πτωτικά την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2017 στο 0,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,1%, καθώς η βελτίωση της οικονομίας δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε σημαντική αύξηση των μισθών ή σε αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε, επίσης, να διατηρήσει τα ισχυρά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για την επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμό, παρά τις παρεμβάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών - όπως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Fed (Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ) - στη νομισματική πολιτική τους. Η BOJ προβλέπει ότι η ιαπωνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% στο δημοσιονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, έναντι ρυθμού 1,8% που προέβλεπε τον Ιούλιο. Η ιαπωνική οικονομία αναπτύσσεται επί έξι συνεχόμενα τρίμηνα και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί.

Ωστόσο, ο στόχος για τον πληθωρισμό παραμένει κάπως μακρινός, με τον δομικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 0,7% τον Σεπτέμβριο, καθώς επηρεάζεται από αυτό που περιγράφεται ως «αποπληθωριστική νοοτροπία» των Γιαπωνέζων. Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της και για τον πληθωρισμό και στο δημοσιονομικό έτος 2018 και συγκεκριμένα στο 1,4% από 1,5%, αλλά διατήρησε την πρόβλεψή της για επίτευξη του στόχου 2% το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ