Ποια δάνεια βάζουν στο στόχαστρο τα ξένα funds

Ποια δάνεια βάζουν στο στόχαστρο τα ξένα funds
«Κόκκινα» δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, πρώτης κατοικίας ή και όχι, «φλερτάρουν» το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ξένα funds .

Οι funds βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με στελέχη των ελληνικών τραπεζών, ώστε να έχουν μία καλή εικόνα των κόκκινων δανείων ενώ βρίσκονται στην… ουρά διεκδικώντας άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θα τους επιτρέψει να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών.

Μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτήσης από την Τράπεζα της Ελλάδος η Cepal (σύμπραξη με την Alpha bank), η FPS (θυγατρική της Eurobank) και πρόσφατα η "Θεά Άρτεμις" θυγατρική της Attica Bank, ενώ ακόμη δεν έχει λάβει επισήμως άδεια η Pillarstone.

Ο στόχος που έχουν θέσει δανειστές και τράπεζες είναι η συρρίκνωση των «κόκκινων» δανείων σε 40 δισ. ευρώ, από 106 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, έως το 2019.
Οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στις διαδικασίες για να μεταβιβάσουν κόκκινα καταναλωτικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ στις εταιρείες διαχείρισης, ενώ τουλάχιστον άλλο 1 δισ. πρόκειται να μεταβιβαστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι τράπεζες εστιάζουν ειδικότερα στο κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων όλων των κατηγοριών που αντιστοιχεί σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν το κλίμα αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αγνοούσαν ακόμη και τις προσκλήσεις ρυθμίσεων των τραπεζών.

Τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούν τους δανειολήπτες να προχωρήσουν στην ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων τους. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, το ποσοστό επιτυχίας στις ρυθμίσεις είναι της τάξεως του 49%. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μόλις ένα στα δύο στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια παραμένουν ενήμερα, έναν χρόνο μετά τη ρύθμιση.

Σε ετήσια βάση ρυθμίζεται το 15% των καταναλωτικών δανείων (δηλαδή, 1 στα 7) από το σύνολο των ικανών προς ρύθμιση πελατών και αντίστοιχα το 21% (1 στα 5) των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ