Νέα πακέτα ρυθμίσεων για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια

Νέα πακέτα ρυθμίσεων για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια
Μπαράζ μακροχρόνιων ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αλλά και για όσα παρουσιάζουν σημάδια αρρυθμίας ετοιμάζονται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να εφαρμόσουν οι τράπεζες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Καθημερινή είναι η προσπάθεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διαχειριστούν τις περιπτώσεις νοικοκυριών που εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας και της έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ή χάνουν προηγούμενες ρυθμίσεις τους και ξαναμπαίνουν στο στρατόπεδο των κόκκινων δανείων.

Μέχρι στιγμής τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αγγίζουν το 48% των 61,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 29,4 δισ. ευρώ, όπου αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών.

Το σχέδιο

«Χαρτί και μολύβι» έχουν πάρει τα επιτελεία των τραπεζών με σκοπό να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για μεσαία νοικοκυριά με δανειακές υποχρεώσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο προβλέπεται μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του δανείου. Στην περίπτωση που το δάνειο βρίσκεται σε μεγάλη καθυστέρηση μέρος του δανείου περίπου 40% θα «παγώνει» για κάποια χρόνια.

Ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του δανειολήπτη το πάγωμα θα διαρκεί για 7 χρόνια ενώ μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 20 χρόνια. Στο τέλος της περιόδου του παγώματος, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, με βάση τις νέου τύπου ρυθμίσεις, σε κούρεμα μέρους της οφειλής.

Επίσης, θα δίνονται προνόμια-κίνητρα στους δανειολήπτες, που μπορεί να είναι έκπτωση στη δόση ή bonus δόσεις. Σε ό, τι αφορά στη μείωση του επιτοκίου, τα περιθώρια είναι στενά.

Ως ύστατη λύση, σε περιπτώσεις δανειοληπτών που κρίνεται ότι δεν μπορούν να επανέλθουν σε βιώσιμη οικονομική κατάσταση, θα επιδιώκεται συμφωνία με τον δανειολήπτη για την πώληση του ακινήτου το οποίο έχει υποθηκευτεί για το δάνειο, προκειμένου να καλυφθεί έστω ένα μέρος της οφειλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ