Οι μεγάλοι αγοραστές των κόκκινων δανείων - Ποια θα κάνει "ποδαρικό" στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση επιμένει στην τριετή αναβολή της πώλησης «ευαίσθητων» δανείων σε funds, αλλά και στη θέσπιση κανόνων που θα προστατεύουν αυτές τις κατηγορίες, την ίδια ώρα που οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση όχι μόνο για τα «κόκκινα», αλλά και για τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Και εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν, καθώς ο χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πιέζει ασφυκτικά.
Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος ανέφερε στο «ΜoneyPro» ότι ο SSM και η ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν στην ελληνική πλευρά να ξαναμπεί στη λογική των «ημίμετρων», όπως χαρακτηριστικά μας είπε, καθώς το πρόβλημα είναι τεράστιο και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και άμεσα. Οσο καθυστερεί η λήψη αποφάσεων τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα και οι τράπεζες δεν θα καταφέρνουν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα που θα τους επιτρέψει να ξαναρίξουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Δηλαδή να χρηματοδοτήσουν υγιείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για να ξαναπάρει μπροστά η αγορά. Το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο αν και εφόσον υπήρχε μια σημαντική επιστροφή καταθέσεων, από αυτές που «δραπέτευσαν» τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης. Από τη στιγμή που δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν κεφάλαια και να ξαναπέσει χρήμα στην αγορά είναι η ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Εξάλλου, όπως μας επισημαίνει το ίδιο στέλεχος, αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν και οι ίδιες οι τράπεζες να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους και να επανέλθουν, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, στην κερδοφορία, απαλλαγμένες από τις υψηλές προβλέψεις για επισφάλειες και τον φόβο του «ξανακοκκινίσματος» των χορηγήσεών τους. ΜΗΝΥΜΑ. Είναι σαφές ότι το μήνυμα έχει σταλεί στην κυβέρνηση, στην ΤτΕ και στους τραπεζίτες από τους Ευρωπαίους, με τελευταία ξεκάθαρη προτροπή προς την Ελλάδα από το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ: «Ανοίξτε την αγορά των “κόκκινων” δανείων και επιταχύνετε την εκκαθάρισή τους είτε μέσω διαγραφής είτε μέσω πώλησης».
Μάλιστα, ο Μπ. Κερέ υποστήριξε ότι υπάρχουν διάφορα μέσα πολιτικής που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή, όπως η βελτίωση του πτωχευτικού πλαισίου και της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, που θα επιτρέπει την ταχύτερη κατάσχεση των ενεχύρων που συνοδεύουν τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων. Την ίδια ώρα, ο Μπ. Κερέ «ρίχνει το μπαλάκι» στους τραπεζίτες λέγοντάς τους ότι οι τιμές στις οποίες θα πωληθούν τα συγκεκριμένα δάνεια θα πρέπει να είναι «εύλογες», προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 100 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινων» δανείων που πουλήθηκαν το 2015 από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα μισά τα αγόρασαν μόλις τρεις ενδιαφερόμενοι. Το επενδυτικό fund Cerberus (32,4 δισ. ευρώ), η Deutsche Bank (7,8 δισ. ευρώ) και η Goldman Sachs (5,8 δισ. ευρώ). Βέβαια, όλες αυτές οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα, προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ποια δάνεια θα μπορούν να διαχειριστούν. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση -επειδή σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε με τη λήξη της πρώτης παράτασης, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου, να κινδυνεύσουν ακόμη και με κατάσχεση της πρώτης κατοικίας τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες- με τροπολογία που πέρασε πριν από λίγα 24ωρα από τη Βουλή παρέτεινε έως τις 15 Απριλίου την εξαίρεση των ευαίσθητων «κόκκινων» δανείων από τις διαδικασίες πώλησής τους σε ιδιωτικές εταιρείες και funds.
Αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά παράταση που δίνεται, με την αιτιολογία ότι η καθυστέρηση της έναρξης των συνομιλιών με το κουαρτέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν άφηνε και πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση να μη νομοθετήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να ανοίξει ακόμη ένα κοινωνικό μέτωπο σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Ποιες είναι όμως οι κατηγορίες των «κόκκινων» δανείων που εξαιρούνται από πώληση έως τις 15 Απριλίου και για τα οποία η κυβέρνηση ζητά τριετή αναβολή; nΔάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. nΚαταναλωτικά δάνεια ύψους κάτω των 20.000 ευρώ. nΔάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 500.000 ευρώ. nΔάνεια επαγγελματιών έως 100.000 ευρώ. nΔάνεια που έχουν υπαχθεί στον Ν. 3869/2010 και στο Αρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. nΔάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
«Ποδαρικό» από την ισπανική Aktua
Το ημερολόγιο έγραφε 24 Δεκεμβρίου 2014, παραμονή Χριστουγέννων δηλαδή, όταν η Alpha Bank υπέγραφε μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Aktua Soluciones Financieras, με στόχο τη σύσταση κοινοπραξίας για τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση. Δεκαπέντε μήνες μετά και με το θεσμικό πλαίσιο να έχει ανακοινωθεί επισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Aktua Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, από τον περασμένο Ιανουάριο που ιδρύθηκε, είναι έτοιμη να διεκδικήσει άδεια για τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση, δίδοντας έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών και στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων, όπως τουλάχιστον είχαν ανακοινώσει επίσημα οι δύο πλευρές.
Η Alpha Βank συμμετέχει με 45% στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, όπως προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία, ενώ το υπόλοιπο 55% κατέχει η Aktua Soluciones Financieras. Η Aktua ιδρύθηκε το 2008 από τον Ομιλο Santander και είναι πρωτοπόρος στην παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης και εξυπηρέτησης δανείων (special servicing) στην Ισπανία. Παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς της διαχείρισης δανείων, ακινήτων και πιστώσεων, καθώς και της εμπορικής αξιοποίησης και πώλησης μεγάλου εύρους ενσώματων στοιχείων ενεργητικού σε όλη την ισπανική επικράτεια.
Mε 400 εξειδικευμένα στελέχη και 30 γραφεία, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της Ισπανίας, διεθνείς τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας. Η Aktua περιλαμβάνεται στις τρέχουσες αξιολογήσεις της Standard & Poor’s, ενώ πρόσφατη μελέτη της ως άνω εταιρείας αναφέρεται στη μακρόχρονη πείρα της διοικητικής ομάδας της Aktua, στα αξιόπιστα πληροφοριακά της συστήματα, στο ορθώς σχεδιασμένο πρότυπο εταιρικής διακυβέρνησης και στην ισχυρή λειτουργική δομή της.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ