Στο Kαταρ πουλάει η Εθνική την Finansbank

Στο Kαταρ πουλάει η Εθνική την Finansbank
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι συνάπτει σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB) για την πώληση του 99,81% των μετοχών της στη Finansbank προς συνολικό τίμημα ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση των μετοχών της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ έναντι 2,75 δισ. ευρώ.Η τελική έγκριση δόθηκε αργά το βράδυ έπειτα από ένα μαραθώνιο ΔΣ. Στην Qatar National Bank θα περάσει ο έλεγχος του 99,81% των μετοχών της Finansbank και στη συμφωνία περιλαμβάνεται η αποπληρωμή, εκ μέρους της QNB χρέους μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατ. δολαρίων της Finansbank προς την Εθνική Τράπεζα, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του ομίλου συνολικά κατά περίπου 3,5 δισ.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει πολλαπλά οφέλη για την Εθνική Τράπεζα αφού προσφέρει σημαντική ρευστότητα ύψους 3.5 δισ. ευώ η οποία θα διοχετευθεί προς τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θωρακίζει τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, θα δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και θα αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ και θα αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.

Η ανακοίνωση της ΕΤΕ

Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ +3,33% της Ελλάδος Α.Ε. ενέκρινε την πώληση της συμμετοχής της ΕΤΕ (99,81% των μετοχών) στη Finansbank A.Ş., σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές(1) στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.

Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €2.750 εκατομμύρια. Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους $910 εκατομμυρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου €3,5 δισ. συνολικά.

Οι Σύμβουλοι της Συναλλαγής

Η Goldman Sachs International και η MorganStanley & Co. International plc, ενεργούν εν κοινώς οικονομικοί σύμβουλοι για την ΕΤΕ. ΗFreshfields Bruckhaus Deringer, ενεργεί ως νομικός σύμβουλος για την ΕΤΕ. -Η συμμετοχή της ΕΤΕ περιλαμβάνει (i) συμμετοχή 0,2% στη Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ("Finans Invest") (99,6% κατέχει η Finansbank και 0,2% η Finans Leasing), (ii) συμμετοχή 0,02% στη Finans Portföy Yönetimi A.Ş. ("Finans Portfolio Management") (99,6% κατέχει η Finans Invest και 0,01% η Finansbank και η FinansLeasing), καθώς και συμμετοχή 29,87% στη Finans Leasing. -Συναλλαγματική αξία: Tουρκική Λίρα 3,3903 = EUR 1 κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 2015).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ