Λύση "εδώ και τώρα" για τα κόκκινα δάνεια - Η νέα απαίτηση των δανειστών

Λύση "εδώ και τώρα" για τα κόκκινα δάνεια - Η νέα απαίτηση των δανειστών
«Εμπλουτίζεται» η λίστα με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν «εδώ και τώρα» όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο».

Έτσι, εκτός από την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τις 100 δόσεις, ενσωματώνεται και το θέμα της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανειών».

Μετά την διάρκειας άνω των τεσσάρων ωρών χθεσινή συνάντηση που είχαν από τη μία πλευρά οι Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος και από την άλλη οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει επέλθει συμφωνία ώστε τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν απελεευθερωθεί Κυριακή ή Δευτέρα από το Euroworking Group.

Υπό αυτά τα δεδομένα, άλλο ένα νομοσχέδιο με «προαπαιτούμενα» βρίσκεται προ των πυλών. Η νομοθέτηση των «καυτών θεμάτων» -προϋποθέσεις προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κόκκινα δάνεια ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και 100 δόσεις (εφόσον βεβαίως χρειαστεί τελικώς να υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές πέραν των όσων θα αλλάξουν μέσω υπουργικής απόφασης) αναμένεται να περάσει από τη Βουλή πιθανότατα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 23 Νοεμβρίου που είναι προγραμματισμένη μια από συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, το νέο νομοσχέδιο να περιλαμβάνει και αρκετά από τα προαπαιτούμενα της 2ης λίστας κάτι που φέρεται να έχει ήδη συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για άμεση εκταμίευση –υπό την προϋπόθεση φυσικά της «συμμόρφωσης» της ελληνικής πλευράς- των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ της υποδόσης αλλά και των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο… ορατό μέλλον άρχισε να φαίνεται πλέον καθαρά και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Χθες, στο πλαίσιο των επαφών που είχαν τα κλιμάκια της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Εργασίας άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια οι …διαθέσεις των δανειστών.

Η πρόθεση για δημιουργία ενός ταμείου για τις κύριες συντάξεις και ενός ταμείου για τις επικουρικές ήταν περίπου… προεξοφλημένο. Η πληροφορία όμως περί απαίτησης των δανειστών για καταβολή μειωμένης σύνταξης μέχρι να συμπληρώνει κάποιος το 67ο έτος της ηλικίας του, έστω και αν διαψεύστηκε στη συνέχεια με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, κατέδειξε ότι το «μέτωπο» του ασφαλιστικού έχει ήδη ανοίξει και δεν αναμένεται να κλείσει άμεσα.

Με το που επέστρεψε από το Λονδίνο στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών μετέβη κατευθείαν χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να υποδεχθεί –μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη- τους τέσσερις επικεφαλής των θεσμών. Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα καθώς η πολύωρη χθεσινή διαπραγμάτευση άφησε μέτωπα ανοικτά.

Στο περιθώριο των χθεσινών συζητήσεων, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι η συμφωνία θα υπάρξει μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα (σ.σ χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη οποίο όρισε την Παρασκευή ως ημερομηνία σταθμό).

Σε κάθε περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία είναι η Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Όχι μόνο γιατί τότε εκπνέει η παράταση που δόθηκε για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση (σ.σ είναι η παράταση που δόθηκε με την περίφημη τροπολογία και η οποία αφορά στη δυνατότητα υποβολής δήλωσης μετάταξης από τις επιχειρήσεις του κλάδου) αλλά και γιατί στις 16 Νοεμβρίου, η σύνοδος των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group) θα πρέπει να επικυρώσουν το κλείσιμο της πρώτης λίστας και να απελευθερώσουν την 1η υποδόση.

Και στη χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση, κυριάρχησε η «μάχη της λεπτομέρειας» για το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μάχη αριθμών από την οποία όμως θα εξαρτηθεί το πόσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο» θα προστατευτούν αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα. Πρακτικά, οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν αφορούν:

1. Στη διάρκεια ισχύος του νομοθετήματος που θα υπάρξει. Έχει καταστεί σαφές από τον Οκτώβριο ότι η προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό –ακόμη και γι’ αυτούς που θα πληρούν τα κριτήρια- δεν θα διαρκεί στο διηνεκές αλλά θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως. Το ποια θα είναι, αποτελεί ακόμη ανοικτό ζήτημα.

2. Στο αν ακόμη και αυτοί που θα μπουν στο «δίχτυ προστασίας» θα πρέπει να πληρώνουν ένα κομμάτι του εισοδήματός τους προκειμένου να παραμείνουν στο απυρόβλητο (σ.σ τη σχετική πληροφορία είχε δημοσιεύσει η «Ν». Πρόκειται για επαναφορά της «ρύθμισης Χατζηδάκη» κάτι που παραμένει ακόμη στο τραπέζι

3. Στο αν δεν θα υπάρξει καμία προστασία για όσους πάρουν δάνειο από εδώ και στο εξής προκειμένου και οι τράπεζες –μετά την ανακεφαλαιοποίηση- να προχωρήσουν με λιγότερο… δισταγμό σε νέες χορηγήσεις.

4. Στο ποια θα είναι τα τελικά κριτήρια τα οποία και θα καθορίσουν το ποσοστό των δανειοληπτών που θα ζήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς τον φόβο του πλειστηριασμού. Τα κριτήρια δεν είναι άλλα από την αντικειμενική αξία του ακινήτου (σ.σ οι πληροφορίες εξακολουθούν να το τοποθετούν στην περιοχή των 160-180.000 ευρώ) το εισόδημα (πιθανότατα η αφετηρία θα κινηθεί αρκετά χαμηλότερα των 30.000 ευρώ τουλάχιστον για τον εργένη) αλλά και τη συνολική αξία της περιουσίας.

Για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων που ζητούν οι δανειστές η ελληνική πλευρά προβάλει συνεχώς τον κίνδυνο απώλειας φορολογικών εσόδων. Στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών έχει στοιχεία τόσο για τη μέχρι τώρα απόδοση του μέτρου (σ.σ ο φετινός εισπρακτικός πήχης έχει ανέβει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ) όσο και για τις προοπτικές καθώς οι 100 δόσεις είναι προγραμματισμένο να φέρνουν ζεστό χρήμα στο ταμείο μέχρι και το 2023.

Η συμβιβαστική λύση ο οφειλέτης να έχει ένα περιθώριο της τάξεως των 20-30 ημερών στη διάθεσή του για να πληρώνει τα «τρέχοντα» έτσι ώστε να μην χάνει τη ρύθμιση μοιάζει αυτή τη στιγμή η επικρατέστερη πιθανότατα με την ελληνική υποχώρηση ότι αυτό το διάστημα θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Όσο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Άλλη πληροφορία πέραν του ότι θα φορολογηθούν τα τυχερά παιχνίδια, δεν είχε διαρρεύσει ούτε από το κυβερνητικό στρατόπεδο ούτε από το μέτωπο των δανειστών μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Το ασφαλιστικό

Μπορεί οι πληροφορίες να επιμένουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τελικώς στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου όμως το θέμα έχει ήδη αρχίσει να ανάβει φωτιές στην κυβέρνηση. Στο ίδιο κεντρικό ξενοδοχείο που διαπραγματεύονταν χθες οι δύο υπουργοί (Τσακαλώτος, Σταθάκης) με τους εκπροσώπους των δανειστών, πραγματοποιήθηκε και το «τετ α τετ» του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαου Φράγκου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Οι διαρροές που ακολούθησαν έφερναν τους δανειστές να απαιτούν:

1. Ένα ταμείο κύριας ασφάλισης

2. Ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης και

3. Μείωση συντάξεων ειδικά για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους

Η δημοσίευση των διαρροών, υποχρέωσε το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει διάψευση αναφέροντας ότι « ο κ. Φράγκος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κατά τη συνομιλία με οικονομικούς συντάκτες –μετά τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών- αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων».

Σε κάθε περίπτωση το ασφαλιστικό έχει ανοίξει για τα καλά και προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένονται να πέσουν στο τραπέζι και οι πρώτες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.