ΕΚΤ: Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον όλων

ΕΚΤ: Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον όλων
Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.


«Πιστεύω ότι όλοι έχουμε συμφέρον να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Αλλά φυσικά γνωρίζουμε ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες» δήλωσε.

Ερωτηθείς για το πόσο αισιόδοξος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας δήλωσε ότι «δεν είναι θέμα αν είναι κανείς αισιόδοξος, αλλά εάν είναι ‘ρεαλιστής’».

Αναφερόμενος στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Νοβότνι είπε ότι η παραίτησή του δεν θα βοηθήσει ούτε θα πλήξει τις διαπραγματεύσεις, επειδή τα θέματα δεν αφορούν συγκεκριμένους ανθρώπους αλλά τις οικονομικές συνθήκες, που δεν έχουν αλλάξει από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει το CNBC, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει αναφορικά με την παροχή περαιτέρω έκτακτης χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες.

«Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το περιθώριο ελιγμών που έχουμε με βάση τη νομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε» δήλωσε ο Νοβότνι.

«Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να διακριθεί ξεκάθαρα από την πολιτική πλευρά που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους επικεφαλής των κρατών και τους υπουργούς Οικονομικών".

Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται, είπε ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του Euro Working Group, που προετοιμάζει τις αποφάσεις για τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η γρήγορη λύση που ο Τσίπρας υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους «δεν είναι πολύ ρεαλιστική» πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο, ο χρόνος τρέχει» δήλωσε σήμερα ο Βίζερ στο CNBC. «Πριν από 10 ημέρες, η Ελλάδα ήταν μια χώρα με ανοιχτές τράπεζες και με την πεποίθηση, σε κάποιο βαθμό, ότι θα λάμβαναν μια δέσμευση για περαιτέρω στήριξη».

«Αλλά σήμερα που μιλάμε, η τουριστική περίοδος φαίνεται κακή, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει κλείσει…με κεφαλαιακούς ελέγχους. Χρειάζεται να κινηθούμε και νομίζω ότι η ελληνική πλευρά χρειάζεται να κινηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε ο Βίζερ. «Θα υπάρξουν πολύ, πολύ δύσκολες συνομιλίες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ