Νέα ένεση ρευστότητας από τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Νέα ένεση ρευστότητας από τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Χρηματοδοτική ένεση και σήμερα αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ, όπου αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου χορηγήσεων μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Περιορίστηκε χθες η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες μετά το μπαράζ που είχε προηγηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρευστότητα που έδωσε σήμερα μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν περιορισμένη και ότι η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε ρευστότητα ανάλογη του ποσού που είχε αιτηθεί.

Στο μέτωπο των καταθέσεων τραπεζικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με το Euro2day.gr, ότι η χθεσινή εκροή κινήθηκε λίγο κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που καταδεικνύει ότι οι καταθέτες ένιωσαν περισσότερο ασφαλείς μετά τη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα το βράδυ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά τις τελευταίες μαζικές εκροές το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώνεται σήμερα στα 125 δισ. ευρώ από 164 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014.

Εν αναμονή της επικείμενης συμφωνίας οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί διά του προέδρου της Μάριο Ντράγκι ότι θα στηρίζει με ρευστότητα μέσω ELA το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σίγουρα μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου (σ.σ. τότε λήγει η τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας) και για όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ