Νέα "ένεση ρευστότητας" από την ΕΚΤ

Νέα "ένεση ρευστότητας" από την ΕΚΤ
Την αύξηση του ορίου άντλησης ρευστότητας από τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το μεσημέρι της Παρασλευής το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αύξηση του ορίου του ΕLA κυμαίνεται στα 1,8 δισ. ευρώ και κρίνεται ικανοποιητική προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών.

Η νέα συνεδρίαση του ΔΣ έρχεται μόλις δυο μέρες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας το όριο στα 84,1 δισ.

Εντομεταξύ, λεπτό προς λεπτό παρακολουθούν οι συστημικές τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την εξέλιξη των αναλήψεων με στόχο να παρέμβει -προφανώς με περαιτέρω ενίσχυση του ELA- αν και εφόσον χρειαστεί.

Σήμερα το πρωί είχαν συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδο ο Διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στη συνάντηση "που έγινε σε πολύ καλό κλίμα," όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, διαπιστώθηκαν συγκλίσεις στα θέματα που συζητήθηκαν, τα οποία ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, καθώς και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

"Διαπιστώθηκε και από τις δυο πλευρές, όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην προχθεσινή έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί δεν είναι μεγάλη.Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί εντατικά τις επόμενες ημέρες και βεβαίως στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας" αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωσε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος που διασφαλίζεται πλήρως από τις κοινές δράσεις τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ