Τι σημαίνει για τις τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ

Ως «πολιτικό» μήνυμα για να συνεχιστεί το πρόγραμμα, χαρακτηρίζει η ελληνική τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά την χθεσινοβραδυνή αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει από την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου να δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα.
Της Έφης Καραγεώργου.
Μοναδική πηγή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, θα είναι πλέονμέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.
Καιτα μόνα στοιχεία ενεργητικού που θα μπορούν να προσκομίζουν στην ΕΚΤ είναι ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) ύψους άνω των 20δισ ευρώ, τα οποία έχουν λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, και τα είχαν στην «άκρη» για τις δύσκολες ώρες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές μέσα στο Φεβρουάριο οδανεισμός μέσω τουELAθα εκτιναχθεί πάνω από τα 50δις ευρώ, ενώ σήμερα είναι κάτω από τα 5δις ευρώ.
Με απλά λόγια η ΕΚΤ αποφάσισε ότι από τις 11 Φεβρουαρίου τακρατικά ομόλογα όσο και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα μόνο για άντληση ρευστότητας μέσω ELA. Σημειώνεται ότι το δίμηνο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου οιτέσσερις συστημικές τράπεζες εξέδωσαν νέα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ονομαστικής αξίας23δισ ευρώ(στις 23 Ιανουαρίου 2015 το ύψος τους έφθασε στα 50,94 δισ. Ευρώ, από 26,9δισ ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014).
Tι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Υπνθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, η ΕΚΤ προχώρησε στην έκδοση της ακόλουθη ανακοίνωσης:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την Τετάρτη να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.
Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική τράπεζα, μέσω του ELA
Τα μαντάτα έφτασαν στην Αθήνα αργά χθες το βράδυ και αιφνιδίασαντα στελέχη της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς, τα οποία κάνουν λόγο για «πολιτικό»μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, να δεχθεί τους όρους των δανειστών.
Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας Ελλάδος, η απόφαση της ΕΚΤ δεν θα επηρεάσειτη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αφού ηγραμμή τουELA, αυξάνεται αναλόγως.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ περίπου 45δις ευρώ, προσφέροντας ως εγγυήσεις ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Με επιτόκιο δανεισμού 0,05%.
Και τώρα θα πρέπει στις 11 Φεβρουαρίου να «ξεπληρώσουν» την ΕΚΤ, αντλώντας κεφάλαια μέσω τουELA, με επιτόκιο όμως στο 1,55%.
Εφεξήςτο μοναδικό «μαξιλάρι» ρευστότηταςπου έχουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η γραμμή του Έκτακτού Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε το «πράσινο φως» να ανανεωθεί.
Σύμφωνα μεπληροφορίες χθες η ελληνική πλευρά ζήτησεαπό την ΕΚΤ να διπλασιασθεί η γραμμή τουELA, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη περίοδο, ενώο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε,στη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαουρφάκη να δεχθεί επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων της τάξης των 10 δισ. ευρω.
Υπενθυμίζουμε ότι ηγραμμή τουELAανανεώνεται κάθε δύο βδομάδες και συναρτάται με τις ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) οι οποίες έχουν προσφύγει σε αυτό για την χρηματοδότησή τους. Η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες μέσω του ELA την πληρώνουν πιο ακριβά κατά 1,50% σε σχέση με τον απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ από την οποία δανείζονται έναντι εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου με το οριακό επιτόκιο 0,05%.
Η επόμενη ανανέωση του ELA θα λάβει χώρα στις 18 Φεβρουαρίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι κρίσιμες αποφάσεις τουέκτακτου Eurogroup. Και τοELAθα είναι το μοναδικό μαξιλάριρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες για όσο διάστημα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Bloomberg: Tο καλύτερο πρώτο εξάμηνο του αιώνα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Ο δείκτης Stoxx 600 Banks αυξήθηκε κατά 29% το α’ εξάμηνο, κατατάσσοντας τον τραπεζικό κλάδο…
Reuters: Σύντομα ανακοινώσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα
Η λύση που βρίσκεται στο τραπέζι
Περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες κρύβουν έναν αποταμιευτικό λογαριασμό από τον σύντροφό τους
Δεν είναι όμως όλα κρυφά
Eurobank: Σε ξένους επενδυτές το 94% του senior preferred ομολόγου - Ποιοι αγόρασαν
Το ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης στις 7 Ιουλίου 2028, με δυνατότητα ανάκλησης στις 7 Ιουλίου…
Ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο της Eurobank - Πάνω από 9 φορές υπερκάλυψη
Αντλεί 500 εκατ. ευρώ η τράπεζα
Jefferies: Πρωταθλητές η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός νότος στα επιχειρηματικά δάνεια
Οι συνολικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4% σε ετήσια βάση
Αυξήθηκαν κατά 1,22 δισ. οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Μάιο - Ανοδος και στα δάνεια
Οι χρηματοδοτήσεις αυξήθηκαν κατά 518 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδας
Eurobank: Βγήκε στις αγορές με senior ομόλογο 500 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έκδοση τριετούς διάρκειας
Νίκος Σαλακάς: Η Alpha Bank χτίζει το μέλλον με στοχευμένες εξαγορές
Η συμμαχία με τη UniCredit φέρνει την Τράπεζα σε ένα άλλο επίπεδο
Alpha Bank: Επιστρέφει στο ταμπλό στις 30 Ιουνίου – Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Alpha Holdings
Από την Τετάρτη 25 Ιουνίου έως και σήμερα 27 Ιουνίου οι παλιές μετοχές δεν συναλλάσσονταν…
Eurobank: Οδεύει προς το Χρηματιστήριο Κύπρου μέχρι το τέλος του έτους
Η τελική απόφαση τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων εταιρικών εγκρίσεων και εφόσον ληφθεί
02/07/2025 00:02
Intralot: Εξαγοράζει την Bally’s International Interactive – Πώς θα πραγματοποιηθεί το deal
02/07/2025 00:01
Τι σημαίνει η πρόταση του Euronext
01/07/2025 18:42
Euronext: Είμαστε σε συζητήσεις για την εξαγορά του ATHEX GROUP - Τι περιλαμβάνει η πρόταση
01/07/2025 18:05