Μειώνει το επιτόκιο η ΕΚΤ; Τι σημαίνει για τα δάνεια

Μειώνει το επιτόκιο η ΕΚΤ; Τι σημαίνει για τα δάνεια
Εντείνεται τις τελευταίες ώρες η φημολογία που φέρει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια της κατά την αυριανή της συνεδρίαση. Και αυτό γιατί μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από την Moodys, εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι φήμες, τότε το επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 1,25% από 1,50% που είναι σήμερα, δίσοντας εκτός των άλλων και μια ανάσα στους δανειολήπτες που τα δάνεια τους είναι συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο επιτόκιο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αναπροσαρμόσουν τα επιτόκια τους στα υφιστάμενα δάνεια και παράλληλα θα προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων χορηγήσεων σε όλες τις μορφές δανεισμού. Οπως και να έχει, η ελάφρυνση από κάθε μείωση στο επιτόκιο της ΕΚΤ κατά 0,25% για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 10 ετών με κυμαινόμενο επιτόκιο και περιθώριο τράπεζας 3%, ανέρχεται σε περίπου 12 ευρώ. H μείωση, για δάνειο 200.000 ευρώ διάρκειας 10 ετών διαμορφώνεται για κάθε μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25% στα 24 ευρώ, ενώ για δάνειο διάρκειας 20 ετών σε 27 ευρώ.

Στον υπολογισμό της δόσης έχει ενσωματωθεί και η και η εισφορά του Ν. 128/75, (0,12%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ