Στοιχεία που σοκάρουν για τα «κόκκινα» δάνεια - Τα νέα σχέδια των τραπεζών

Στοιχεία που σοκάρουν για τα «κόκκινα» δάνεια - Τα νέα σχέδια των τραπεζών
Το ποσοστό των δανείων που μπαίνουν σε καθυστέρηση, με λίγα λόγια το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» συνεχίζει να μεγαλώνει. Αν μάλιστα χρησιμοποιηθεί ο «ορισμός» που χρησιμοποιούν οι ξένοι οίκοι, τότε το ποσοστό προκαλεί πραγματικό σοκ. Πώς σκέφτονται οι τραπεζίτες να αντιμετωπίσουν το θέμα και ποιες είναι οι προβλέψεις τους από εδώ και στο εξής;  

Της Έφης Καραγεώργου.

Νέα άνοδο σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 τα «κόκκινα» δάνεια και έφτασαν στο 33% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ξεπερνώντας τα 70δισ ευρώ.Και ενώ οι Ελληνες τραπεζίτες «μετράνε» τα κόκκινα στο 33%, οι διεθνείς οίκοι ανεβάζουν το ποσοστό τους στο 48%.Πως γίνεται αυτό;

Απλά προσθέτουν στα «κόκκινα» και το ποσοστό των ήδη ρυθμισμένων δανείων -πάνω από 13% ύψους 28δισ ευρώ- όπως και των δανείων που έχει απομειωθεί η αξία τους.Και με τον τρόπο αυτό ανεβάζουν τον λογαριασμό σχεδόν στα 100δισ ευρώ, όταν τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν 216δισ ευρώ, στο τέλος Μαρτίου 2014.Η πρόσθεση γίνεται διότι, από την μέχρι τώρα εξέλιξη των ρυθμισμένων δανείων, φαίνεται ότι αυτά σε ποσοστό 50% «σκάνε» εκ νέου μέσα σε διάστημα 6 με 8 μηνών.

Οι τραπεζίτες περιμένουν ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που τα «κόκκινα» δάνεια θα εμφανίσουν άνοδο και εκτιμούν ότι μέσα από τα προγράμματα ρυθμίσεων που εφαρμόζουν θα ανακτήσουν τουλάχιστον το 30% -σε πρώτη φάση- των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Από τα «κόκκινα» δύο είναι οι κατηγορίες που τους προκαλούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο:

  • Οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια που ξεπέρασαν το 27% και αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 19δισ ευρώ (συνολικά υπόλοιπα 71δισ ευρώ). Παράλληλα έχουν ρυθμιστεί στεγαστικά δάνεια ύψους 20 δισ ευρώ.
  • Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το ένα στα δύο δάνεια των μικρομεσαίων έχει «σκάσει» (ποσοστό 47%) και δάνεια ύψους 11δισ ευρώ είναι στο «κόκκινο», όταν ο συνολικός δανεισμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι 23δισ ευρώ.

Συνολικά οι καθυστερήσεις επιχειρηματικής πίστης διαμορφώνονται στο 33% και αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 39δισ ευρώ (115,5δισ ευρώ τα συνολικά υπόλοιπα της κατηγορίας)

Στα καταναλωτικά δάνεια, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι είδαν την «οροφή» αφού οι καθυστερήσεις έχουν εκτιναχθεί στο 46%. Από τα 29,4δισ ευρώ που είναι τα συνολικά υπόλοιπα καταναλωτικής πίστης (μαζί με τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών) τα 13δισ ευρώ είναι κόκκινα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι για τους Ελληνες τραπεζίτες, σε ζώνη υψηλού κινδύνου, βρίσκονται όλα τα δάνεια που δεν συνοδεύονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις, όπως και τα δάνεια που ήδη έχουν ρυθμιστεί.

Μάλιστα έχουν εστιάσει την προσοχή τους και παρακολουθούν σε 24ωρη βάση την συμπεριφορά των επιχειρηματικών δανείων, καθώς με μεγάλη ταχύτητα ρυθμισμένα δάνεια των μικρομεσαίων βρίσκονται εκ νέου σε καθυστέρηση.

Σημειώνουμε ότι κατά μέσο όρο οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναδιαρθρώσει το 13% των δανείων που έχουν χορηγήσει, ποσοστό που αντιστοιχεί σε χορηγήσεις ύψους 28 δισ ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ