Συλλαμβάνουν επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη - Δηλώσεις Φιλιππίδη

Συλλαμβάνουν επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη - Δηλώσεις Φιλιππίδη
Εντάλματα σύλληψης σε βάρος τραπεζιτών και επιχειρηματιών για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν παράνομες δανειοδοτήσεις, εξέδωσε χθες η Εισαγγελία Αθήνας και τουλάχιστον δύο άτομα είχαν συλληφθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ. Tofpress.grεπικοινώνησε με τον πρώην επικεφαλής του Τ.Τ Α. Φιλιππίδη, διαβάστε τις δηλώσεις του  

Της Έφης Καραγεώργου

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Διαφθοράς κα. Ελένη Ράικου στο πλαίσιο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορούν σε δάνεια που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατά παράβαση των τραπεζικών κριτηρίων, εξέδωσε περισσότερα από 10 εντάλματα σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Πρώην διοικητές του ΤΤ, όπως και υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απιστία, για δάνεια που έδωσαν χωρίς να λάβουν τις απαραίτητες εγγυήσεις. Ενώ οι επιχειρηματίες που έλαβαν τα δάνεια κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών (Τράπεζα Ελλάδος, Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες), το συνολικό ποσό των παράνομων αυτών δανειοδοτήσεων ανέρχεται στα 200 εκ ευρώ και αφορά την περίοδο 2006- 2011.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πέρυσι έσπασε σε good και bad bank και ανακεφαλαιοποιήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 5,5 δισ. Ευρώ. Τα 500εκατ ευρώ αφορούν το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) με το «κενό» από τα ακάλυπτα δάνεια να υπολογίζεται στα 200 εκατ ευρώ

Σύμφωνα με τα πορίσματα τα δάνεια δεν εξυπηρετήθηκαν και κατέληξαν στο υπό εκκαθάριση ΤΤ (badbank) συμβάλλοντας στην επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου με 500 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια συνολικού ποσού 200εκ ευρώ έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα χωρίς να πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια και χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Ανάμεσα στις συμβάσεις που ελέγχονται είναι δύο ομολογιακών δανείων που συνήφθησαν στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του.

Ακόμα τα ομολογιακά δάνεια που δόθηκαν στην ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ ύψους 22,4εκατ ευρώ και 12,8εκατ ευρώ στις αρχές του 2009. Στην ALMOND AKINHTΩΝ ΑΕ 18,5εκτ ευρώ και στην EKTASIS DEVELOPMENT AE 51εκατ ευρώ τους πρώτους μήνες του 2009.

Στην υπόθεση, εμπλέκεται και ο όμιλος εταιρειών Π.Λ.Ε. 2010 ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΕ, ο οποίος φέρεται να αγοράζει το 2011 τα ακίνητα που ανήκαν στις τρεις παραπάνω εταιρείες και ήταν ήδη υποθηκευμένα στο ΤΤ. Η εξαγορά των ακινήτων των τριών εταιρειών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αρχής, δεν έγινε με κεφάλαια του δικαιούχου επιχειρηματία, αλλά με δάνεια περίπου 70 εκατ. ευρώ, που πήρε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σημειώνεται ότι το Τ.Τ. είχε χορηγήσει δάνεια τόσο στις εταιρείες του ομίλου Καρούζου όσο και στην Alapis, περιπτώσεις που διερευνούνται επίσης από τη δικαιοσύνη.

Δηλώσεις Φιλιππίδη

«Αν εκδοθεί ένταλμα εις βάρος μου θα παρουσιαστώ στη Δικαιοσύνη για να δώσω εξηγήσεις», δήλωσε στο FPRESS ο κ. Αγγελος Φιλιππίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΤ, αναφέροντας πως βρίσκεται στο εξωτερικό για δουλειές.

Επικοινώνησα ο ίδιος μαζί του και του ζήτησα να με καλέσει για να λάβω την απάντηση : στείλε ότι έχεις να πεις εγγράφως. Πράγμα που έκανα.

Ο κ. Φιλιππίδης, αποδίδει την εμπλοκή του ονόματος του στην προσωπική «κόντρα» με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, διότι μεταξύ των άλλων ο κ. Φιλιππίδης δεν δέχθηκε το 2009 να προχωρήσει στην αγορά της ProtonBank στο τίμημα που είχε ορίσει η ΤτΕ, ενώ υπήρξε μομφή από την κεντρική τράπεζα για το ομολογιακό δάνειο που έδωσε το ΤΤ ύψους 400 εκ ευρώ για την Εγνατία οδό.

Σημειώνει ακόμα πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τις κυρίες Παπανδρέου και Ράϊκου, όμως ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει. «Αν μου ζητηθεί ή υπάρξει ένταλμα εις βάρος μου θα παρουσιαστώ στην Δικαιοσύνη για να δώσω εξηγήσεις».

Διαβάστε τις δηλώσεις του προέδρου του Alpha Δ. Κοντομηνά

http://www.fpress.gr/diafora/item/13547-ti-dilonei-o-kontominas-gia-to-entalma-syllipsis-eis-varos-toy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ