Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις για κούρεμα καταθέσεων

Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις για κούρεμα καταθέσεων
Το «καυτό» θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων, ακόμα και των εγγυημένων, που επαναφέρουν διαρκώς στο προσκήνιο οι Ευρωπαίοι οι αξιωματούχοι προκαλεί ανησυχία και δημιουργεί ερωτήματα για την σκοπιμότητα των δηλώσεων.

Της Έφης Καραγεώργου.

Αλμούνια και Ντάιζελμπλουμ κάνουν ανοικτά λόγο για κούρεμα των καταθέσεων. Την ίδια ώρα ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος κατηγορηματικά δηλώνει πως:
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος κ. Αλμούνια σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή για το αν επίκειται «κούρεμα» στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να «σωθεί» τράπεζα, απάντησε πως: «Κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων».
Το θέμα επανέφερε και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ καθώς όπως είπε στο CNBC: οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι για την εκκαθάριση τραπεζών και για τον επιμερισμό του κόστους, θα υιοθετηθεί η διαδικασία bail-in τύπου Κύπρου, δηλαδή οι μεγαλοκαταθέτες θα κληθούν να στηρίξουν την τράπεζα μέσα από «κούρεμα» των αποταμιεύσεων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ