Τίτλοι τέλους για τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων –Οι επιλογές σήμερα

Τίτλοι τέλους για τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων –Οι επιλογές σήμερα
Μετά και τον τελευταίο γύρο μειώσεων, ακόμη και από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που αποτελούσε «κάστρο» αποδόσεων για τους αποταμιευτές, αυτό που απέμεινε είναι… Ένας γύρο στις τράπεζες δείχνει τι μπορείτε να εξασφαλίσετε αυτή τη στιγμή.  

Της Έφης Καραγεώργου

Οι αποδόσεις τους έχουν συρρικνωθεί κάτω από τα επίπεδα του 3%, με τα ονομαστικά επιτόκια σε ελάχιστες περιπτώσεις -δηλαδή στην τρίμηνη διάρκεια και για ποσά άνω των 100.000 ευρώ- να κινούνται οριακά πάνω από το 3,1%.

Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι ο φόρος που επιβάλλεται στους τόκους των καταθέσεων και που είναι 15%, «ροκανίζει» ακόμα περισσότερο τις ήδη αναιμικές αποδόσεις.

Τους τελευταίους μήνες -και συγκεκριμένα από την αρχή του χρόνου- τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας ακολουθούν πτωτική τροχιά. Εξάλλου η μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων είναι μία από τις μνημονιακές υποχρεώσεις των τραπεζών.

Πέρυσι τέτοια εποχή τα επιτόκια ήταν στο 5% και υπήρχαν καταθέσεις προθεσμίας στις οποίες τα ονομαστικά επιτόκια ξεπερνούσαν ακόμα και το 6%. Οι τράπεζες πρόσφεραν πέρυσι ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν τις εκροές των καταθέσεων, καθώς το ευαίσθητο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, οδηγούσε τους καταθέτες σε αναλήψεις καθώς φοβούνταν έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ενώ ακόμα και οι απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου πρόσφεραν επιτόκια πάνω από 2% (το οποίο σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτο καθώς έχει υποχωρήσει στο 0,2%).

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, και πολλοί καταθέτες που θεωρούσαν ως ασφαλές καταφύγιο τις τράπεζες της Κύπρου, και μετέφεραν τις καταθέσεις τους στο νησί, είδαν τα υπόλοιπα τους να «κουρεύονται» δραματικά στα τέλη Μαρτίου, φέτος.

Σήμερα τα επιτόκια στις τρίμηνες προθεσμιακές καταθέσεις είναι κάτω από το 3% και συγκεκριμένα:

  • Το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ στην τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση έχει επιτόκιο 2,95% και στην εξάμηνη 3,05%.
  • Η Attica Bank προσφέρει στον λογαριασμό προθεσμίας Early profit επιτόκιο 2,9% για την 6μηνη διάρκεια και 2,85% στην 12μηνη διάρκεια. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι οι 50.000 ευρώ και οι τόκοι προκαταβάλλονται με το άνοιγμα του λογαριασμού. Επίσης στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας Attica Plus (για ποσά από 40.000 ευρώ) προσφέρει επιτόκιο 2,8%.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς στον λογαριασμό winbankdirect για ποσό κατάθεσης από 3.000- 20.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 2,55% (στην τρίμηνη προθεσμία).
  • Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στις τρίμηνες προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρει επιτόκιο 2,3% για ποσά κατάθεσης 5.000- 20.000 ευρώ, 2,8% για κατάθεση ως 60.000 ευρώ και για μεγαλύτερα ποσά επιτόκιο 2,95%.
  • Στην Eurobank η τρίμηνη κατάθεση προθεσμίας για ποσά 10.000 έως 30.000 ευρώ έχει επιτόκιο 2,20%.
  • Η Εθνική Τράπεζα στον λογαριασμό προθεσμίας 2Χ3 έχει επιτόκιο 2,3% και συγκεκριμένα προσφέρει 2,4% το πρώτο τρίμηνο και 2,2% το δεύτερο τρίμηνο.
  • Η AlphaBank στην προθεσμιακή κατάθεση Νέα εποχή προσφέρει επιτόκιο 1,9% (τρίμηνη διάρκεια) για ποσά 10.000 ευρώ και 2,65% για ποσά 50.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο στην εξάμηνη κατάθεση Μηνιαία πρόοδος με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 50.000 ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,75%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ