Ήρθε και το κούρεμα καταθέσεων (μάντεψε ποιος είναι ο κουρέας)

Ήρθε και το κούρεμα καταθέσεων (μάντεψε ποιος είναι ο κουρέας)
Τον Μάιο και το Ιούνιο του 2012, τότε που η αγαπημένη συζήτηση όλων (τουλάχιστον των αποταμιευτών) ήταν αν θα μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε Γερμανία, Κύπρο ή Μεγάλη Βρετανία, το υπόλοιπο των καταθέσεων είχε πέσει στο χαμηλό των 150 δισ. ευρώ.  Αποκαταστάθηκε η ηρεμία μετά τις εκλογές και οι καταθέσεις αυξήθηκαν. Για πόσο όμως; Το «κούρεμα» συνεχίζεται με βασανιστικό ρυθμό. Ιδού και ο κουρέας…  

Της Έφης Καραγεώργου.

Η εφορία «ροκανίζει» αργά και σταθερά τις καταθέσεις των Ελλήνων.Τον Οκτώβριο τα υπόλοιπα των καταθέσεων που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 1δισ ευρώ, ποσό που πήγε κατευθείαν στα ταμεία των ΔΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου τα υπόλοιπα μειώθηκαν στα 160,38 δισ ευρώ, από 161,35δισ ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Η εικόνα θα είναι ίδια τουλάχιστον και για τους επόμενους μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο), καθώς οι πολίτες «σηκώνουν» τις αποταμιεύσεις τους για να πληρώσουν τους φόρους και να «γλιτώσουν» από τα κατασχετήρια του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων που έχουν τα νοικοκυριά ήταν 134,8 δισ ευρώ τον Οκτώβριο από 135,25δισ ευρώ τον Σεπτέμβριο 2013. Σχεδόν 500εκ ευρώ αναλήφθηκαν και κατευθύνθηκαν για πληρωμές φόρων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τον Οκτώβριο του 2009 τα υπόλοιπα των καταθέσεων που είχαν τα νοικοκυριά στις τράπεζες ήταν 195δισ ευρώ, που μειώθηκαν στα 176 δισ ευρώ τον Οκτώβριο του 2010.

Ταυτόχρονα αρνητική εξακολουθεί να είναι η εικόνα και στο μέτωπο των χορηγήσεων.

Η πιστωτική επέκταση και τον Οκτώβριο κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος (πιστωτική επέκταση -3,9%), και η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 937εκ ευρώ.

Συγκεκριμένα τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μειώθηκαν στα 219,65δισ ευρώ (από τα 230,6δισ ευρώ τον Οκτώβριο του 2013).

Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 104,36δισ ευρώ (από 109,6δισ ευρώ ένα χρόνο πριν) με αρνητική καθαρή ροή χρηματοδότησης 737εκ ευρώ και ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο -4,8%.

Τα υπόλοιπα των δανείων από τα νοικοκυριά διαμορφώθηκαν στα 101,77δισ ευρώ (στα 107δισ ευρώ τον Οκτώβριο 2012) με αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο -3,5%.

Ειδικότερα τα υπόλοιπα της στεγαστικής πίστης μειώθηκαν στα 71,7δισ ευρώ, από 75δισ ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι (αρνητική καθαρή ροή χρηματοδότησης 143εκ ευρώ και με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο -3,1%). Τα καταναλωτικά δάνεια περιορίστηκαν στα 28,6δισ ευρώ (από 30,5δισ ευρώ τον Οκτώβριο 2012) με αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο -4,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ