Τα stress tests του Ιουλίου, οι "έξοδοι" των συστημικών και το success της Alpha Bank

 Τα stress tests του Ιουλίου, οι "έξοδοι" των συστημικών και το success της Alpha Bank

Το μετά τις εκλογές σκηνικό 

Στα τέλη Ιουλίου η Φρανκφούρτη θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests για το ευρωπαϊκό banking.

Πράσινη ή κόκκινη κάρτα δεν θα υπάρξει- pass or fail, σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- πλην όμως θα υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος για τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας, σύμφωνα με τις επίσημες "μετρήσεις" της αρμόδιας Αρχής. Και αμέσως μετά ένας αγώνας δρόμου των τραπεζών να καλύψουν τους σχετικούς δείκτες. Διαδικασία που "τρέχει" παράλληλα με μία από τις μεγαλύτερες αποστραγγίσεις ρευστότητας σε Ευρώπη και ΗΠΑ απόρροια των πολιτικών ποσοτικής σύσφιξης, που υλοποιούν ΕΚΤ και Fed.

Τα μεγέθη τεράστια, "ζαλίζουν", ενδεικτικά η υπ.Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν θα ζητήσει από τις αγορές πάνω από ένα τρισ. δολάρια, ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μέσω της μη ανανέωσης ομολόγων περισσότερα από 700 δισ. ευρώ.

Ηδη, στις 28 Ιουνίου η Φρανκφούρτη θα "τραβήξει" από την ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων/ρευστότητας περί τα 480 δισ. -αφορούν στα προγράμματα των TLTROs-δλδ των επιδοτούμενων δανείων για στοχευμένες χρηματοδοτήσεις την περίοδο που τα επιτόκια ήταν ελάχιστα ή ακόμη και μηδενικά. Πλέον τα κόστη χρήματος έχουν ξεφύγει, η επιβάρυνση συνέπεια της πρωτοφανούς επιτοκιακής πολιτικής πιεστικότατη για όσους δεν είχαν προνοήσει έγκαιρα. Τι σημαίνει πρακτικά η ενέργεια της ΕΚΤ να "τραβήξει" 480 δισ., πως όσα τραπεζικά συστήματα δεν έχουν τη δυνατότητα να τα καλύψουν θα πρέπει να πληρώνουν αυξημένα επιτόκια για να λειτουργεί η εγγύηση της ΕΚΤ. Αποστράγγιση που θα έχει και συνέχεια καθώς ο λογαριασμός ανέρχεται συνολικά σε 700-720 δισ. υπόλοιπα που σταδιακά θα πρέπει να καλυφθούν στη συνέχεια.

Σε ποια συγκυρία αυτή η διαδικασία; χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης για τις οικονομίες χωρών της ευρωζώνης και τις εκτιμήσεις για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων σε "κορυφές" για μία περίοδο 6 έως 12 μηνών, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε αυτήν το εγχώριο banking επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία, που δημιουργούν η διαφαινόμενη πολιτική συνέχεια συνδυαστικά με την προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.

Ηδη, η διοίκηση της Alpha Bank το τόλμησε και "βγήκε" προχθές Τρίτη, με έκδοση senior preferred ομολόγου με στόχο να αντλήσει 400 εκατ. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κάλυψης απαιτήσεων MREL, η προσφορά ξεπέρασε τα 1,3 δισ. (με τη συμμετοχή 145 επενδυτών) με αποτέλεσμα να "τραβήξει" από την αγορά 500 εκατ. με επιτόκιο 7% (από 7,25% αρχικά). Πρακτικά η τράπεζα αξιοποίησε το θετικό επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε με την παρουσίαση του 3ετούς επιχειρησιακού σχεδιασμού, τις επιτυχείς επαφές του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Ψάλτη και την εν γένει θετική προσέγγιση των πανίσχυρων επενδυτικών σπιτιών για την ελληνική οικονομία.

Δύο λεπτομέρειες με την σημασία τους,

-την ημέρα της έκδοσης του ομολόγου από την Alpha Bank, το 10ετές ελληνικό ομόλογο διόρθωνε έως το 3,699% (σε φάση γενικότερης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων για τα ευρωπαϊκά ομόλογα) με τον ΟΔΔΗΧ να προχωρά την αμέσως επόμενη ημέρα (προχθές Τετάρτη) σε επανέκδοση κρατικού ομολόγου.

-Η δεύτερη αφορά στην διορατικότητα της διοίκησης Ψάλτη, καθώς ανάλογα θετική συγκυρία είχε αξιοποιήσει αρχές Φεβρουαρίου, όταν μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch (BB+) εξέδωσε Additional Tier 1 με αρχικό στόχο τα 300 που λόγω υπερκάλυψης κατά 5,7 φορές έγιναν τελικά 400 εκατ. Επί της ουσίας η Alpha Bank "σήκωσε" από τις αγορές 400 εκατ. τον Φεβρουάριο και άλλα 500 εκατ. αυτή την εβδομάδα, συνολικά 900 εκατ. σε μία περίοδο που κράτη λ.χ. η Ιταλία αναζητούν 400 δις. με πιο "τσουχτερά" επιτόκια.

Συγκριτικό πλεονέκτημα, που προσφέρουν οι πολιτικές εξελίξεις- μένει να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή- που εάν και εφ' όσον είναι αυτό που "δείχνουν" οι δημοσκοπήσεις θα διευκολύνει την άμεση προσφυγή και των άλλων συστημικών στις αγορές. Κοινός τόπος πως, ήδη σε μία συστημική έχουν έτοιμη έκδοση ανάλογη με αυτήν της Alpha Bank- που θα μπορούσε να "τρέξει" ακόμη και την προσεχή Τετάρτη-Πέμπτη, ενώ οι άλλες δύο είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Θα φανεί από Δευτέρα πρωϊ εάν ο σχεδιασμός θα προχωρήσει by the book ή θα υπάρξουν αλλαγές, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της "κάλπης", το πολιτικό μήνυμα της Αθήνας- της νέας κυβέρνησης- προς τις αγορές.

Να αξιοποιήσουν το θετικό momentum θα επιδιώξουν οι τραπεζίτες προκειμένου να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (τα γνωστά MRELs).

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία ο σχετικός δείκτης για την Eurobank είναι στο 23%, για την Εθνική στο 21,8% και 19,9% για την Πειραιώς. Και οι τρεις τράπεζες ενθαρρύνθηκαν από την επιτυχή "έξοδο" της Alpha Bank, εκτιμούν δε οι διοικήσεις τους πως εάν αξιοποιήσουν την θετική συγκυρία θα μπορέσουν τέλος Ιουλίου να είναι απόλυτα συνεπείς με τις αιτιάσεις της Φρανκφούρτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ